Sva lica bolesti štitnjače – hipotireoza

Autor: doc.dr.sc. Sanja Klobučar-Majanović

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. To je najčešći poremećaj funkcije štitnjače s prevalencijom od 1 - 2 % u žena i 0,2 % u muškaraca. Najčešći uzrok primarne hipotireoze jest kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava u genetski predisponiranih osoba. Može nastati nakon liječenja hipertireoze (lijekovima koji koče stvaranje hormona štitnjače, radioaktivnim jodom ili nakon operacije štitnjače). Uzrok hipotireoze može biti i manjak joda, poremećaj u stvaranju i izlučivanju hormona štitnjače, bolest hipofize odnosno hipotalamusa (sekundarna hipotireoza) te smanjen periferni odgovor na hormone štitnjače. U 95 % slučajeva radi se o primarnoj hipotireozi. U primarnoj hipotireozi (bolest same štitnjače) vrijednost TSH-a je povišena, dok je kod sekundarne ili tercijarne hipotireoze (bolest hipofize ili hipotalamusa) vrijednost TSH-a obično snižena ili normalna, uz sniženu koncentraciju tiroksina u krvi.

Kliničke manifestacije hipotireoze su kroničan umor i iscrpljenost, poremećaji pamćenja i raspoloženja, depresija, mišićna slabost, bolovi u mišićima i zglobovima te opstipacija. Koža je suha i perutava, nokti lomljivi, a kosa tanka i prorjeđuje se. S napredovanjem bolesti lice postaje podbuhlo, javlja se otok kapaka, zadebljanje jezika, glas postaje dubok, govor usporen. Unatoč oslabljenom apetitu, dolazi do povećanja tjelesne mase, uglavnom zbog zadržavanja tekućine. Kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, neplodnosti, spontanih pobačaja i prijevremenih poroda, a javljaju se i smetnje libida u oba spola. Simptomi se obično razvijaju postupno.

Cilj liječenja jest postići nestanak simptoma i normalizaciju vrijednosti TSH-a i hormona štitnjače u krvi, odnosno eutireozu, što se postiže nadomjesnim liječenjem sintetskim hormonom levotiroksinom. Levotiroksin (Euthyrox®, Letrox®, Tyraq®) uzima se u obliku tablete natašte, najmanje 30 minuta prije jela ili drugih lijekova. Doza se individualno prilagođava. U osoba starijih od 60 godina i onih s ishemijskom bolesti srca vrlo je važna postupna prilagodba doze levotiroksina. Jednom kada se postigne eutireoza, dovoljne su godišnje kontrole TSH-a.

Latentna (subklinička) hipotireoza je stanje blago povišene serumske razine TSH-a uz normalnu razinu fT4 u serumu. Prevalencija ovog poremećaja jest 4 - 9 % u područjima s dostatnim unosom joda, a dovodi se u vezu s hiperkolesterolemijom, povećanim rizikom od ateroskleroze, disfunkcijom jajnika i neplodnošću te ima negativan utjecaj na neuropsihološki razvoj i preživljenje fetusa. Nadomjesno liječenje subkliničke hipotireoze preporučuje se u trudnica ako je TSH > 2,5 mIU/L, u osoba s pozitivnim Ab-TPO, hiperkolesterolemijom i/ili strumom ako je TSH > 5 mIU/L te u svih osoba s TSH > 10 mIU/L.

Ako postoji sumnja na sekundarnu hipotireozu, ne smije se uvesti nadomjesna terapija levotiroksinom dok se ne ispita cjelokupna funkcija hipofize, odnosno utvrdi postoji li istovremeno i sekundarna adrenalna insuficijencija te ako postoji, prvo ne uvede nadomjesna terapija hidrokortizonom.

Informacije o najčešćim poremećajima funkcije štitnjače, hipotireozi i hipertireozi, racionalnoj primjeni laboratorijskih nalaza, načinu liječenja kod opće populacije i trudnica pogledajte u bodovanoj internetskoj edukaciji kojoj možete pristupiti OVDJE.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.