U zdravom nosu zdrava sluznica uz Aqua Maris Plus sprej za nos

Autorica: Silvija Hržić, mag. pharm.

Ljekarna Čakovec

S hladnijim vremenom češće se javljaju infekcije gornjih dišnih puteva, koje su najčešće uzrokovane virusima: najčešće rinovirusima, virusom influence i parainfluence, adenovorusima i u ovo pandemijsko vrijeme koronavirusima. Da bi se smanjila učestalost i intenzitet infekcije, sluznicu nosa potrebno je redovito ispirati i hidratizirati. Prvi su nam i najbolji izbor proizvodi iz linije Aqua Maris, koji sadrže morsku vodu iz najčišćih dijelova Jadranskog mora bogatu mineralima. Natrij klorid i jod potiču proizvodnju nazalne sluzi, povećavaju vlažnost udahnutog zraka i potiču regeneraciju oštećene sluznice. Ioni kalcija i magnezija povećavaju otpornost sluznice nosa kod prodiranja patogena, djeluju protuupalno i antialergijski, a cink i selen stimuliraju imunitet ždrijela i paranazalne sluznice. 

U ovo pandemijsko vrijeme sluznicu nosa često dodatno oštećujemo učestalim testiranjem kućnim, brzim antigenskim i PCR testovima. 

Uzimanje uzoraka brisa nosa zlatni je standard za dijagnosticiranje infekcije SARS-CoV-2. Bris nosa treba uzimati pažljivo tako da se obloženi vrh štapića za testiranje 2 – 3 cm stavi u nosnicu, vodoravno se prođe po rubu nosnice i lagano se okrene nekoliko puta. Isti se postupak ponovi u drugoj nosnici. Sam postupak neugodan je i bolan. Nepravilno uzimanje uzorka može dovesti do oštećenja nosne sluznice. Zabilježeni su slučajevi izazivanja krvarenja, a nepravilno uzimanje uzoraka može uzrokovati i povrede u bazi nosa koje zahtijevaju otorinolaringološku obradu.

Francuska medicinska akademija dala je smjernice za pravilno uzimanje uzoraka. Definirano je da se prije svakog uzorkovanja treba pitati pacijente da li imaju u anamnezi kakav kirurški zahvat koji bi mogao promijeniti anatomiju nosne i sinusne šupljine. Pacijent treba glavu držati i prirodnom položaju tako da brada bude paralelna s tlom. Bris se izvodi vodoravno uz dno nosne šupljine i nikad ga se ne skreće gore prema bazi lubanje. Kod djece se ipak daje prednost uzimanja uzoraka iz sline. Brisove trebaju uzimati za to posebno educirani zdravstveni radnici u strogim tehničkim uvjetima. Posebno treba upozoriti korisnike samotestiranja da samouzorkovanje može dovesti do lažnih negativnih rezultata kada se uzorak uzima površno, ali i da uzorkovanje može biti opasno ako se izvodi preduboko i ako je usmjereno u krivom smjeru.

Zato se za bolji oporavak nosne sluznice preporučuje koristiti Aqua Maris Plus sprej s d-pantenolom, koji je provitamin vitamina B5, ulazi u sastav koenzima A i tako sudjeluje u enzimatskim procesima u stanicama. Potiče vlaženje i regeneraciju sluznice, povećava joj elastičnost, sluznica brže zacjeljuje i obnavlja se. Osim u obliku spreja, Aqua Maris s d-pantenolom postoji i u obliku masti koja se mazanjem na nosnu sluznicu dulje zadržava na površini te je obnavlja i štiti.

Povezani proizvodi

Aqua Maris Plus, sprej za nos

Aqua Maris Plus, sprej za nos

Izotonična otopina najčišće morske vode iz Jadrana, obogaćena dodatkom d-pantenola (provitamin B5). Kombinacija prirodno ljekovitih svojstava morske vode i provitamina B5 pomaže regeneraciji sluznice nosa. Posebno se preporučuje pušačima i osobama koje se odvikavaju od pušenja, ali i u ostalim slučajevima oštećene nosne sluznice, npr. uslijed čestog apliciranja lijekova u nos.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.