Uloga ljekarnika u liječenju alergija

Katarina Fehir Šola, mag.pharm.

Alergija je suvremena epidemija, a to potvrđuju i podaci koji pokazuju da 30 - 40 % svjetskog stanovništva pati od jedne ili više alergijskih bolesti, a 10 - 30 % svjetskog stanovništva pati od alergijskog rinitisa.

Epidemija alergijskih bolesti može se jednim dijelom tumačiti "higijenskom hipotezom" nastalom na temelju zapažanja da su djeca iz mnogobrojnijih obitelji (zbog veće izloženosti infekcijama preko braće) u odnosu na obitelji s jednim djetetom rjeđe pogođena peludnom groznicom i ekcemom. Većoj prevalenciji alergijskih bolesti mogu pridonositi genetska predispozicija i veća izloženost štetnim tvarima, odnosno onečišćenje zraka, klimatske promjene, dim cigareta te loše prehrambene navike.

Alergijski rinitis

Alergijsku etiologiju ima 50 % rinitisa. Simptomi alergijskog rinitisa jesu: rinoreja (iscjedak iz nosa), otežano disanje kroz nos (začepljenost nosa), kihanje, postnazalna sekrecija, svrbež, očni simptomi (svrbež, crvenilo, suzenje), a može doći i do smetnji njuha. Najizraženiji simptomi povremenog rinitisa jesu kihanje, nosna sekrecija i očni simptomi, dok je začepljenost nosa najčešći primarni simptom trajnog rinitisa.

Prema pravilima Svjetske zdravstvene organizacije nastale su tzv. smjernice ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma). Prema tim smjernicama, alergijski se rinitis prema trajanju simptoma dijeli na povremeni (sezonski) koji je tri puta učestaliji, a u tu skupinu spada alergija na pelud; te stalni (perzistentni, cjelogodišnji) u koji spada npr. alergija na grinje, prašinu, dlake ljubimaca i plijesni.

Liječenje alergijskog rinitisa

Preporučuje se započeti liječenje najučinkovitijim lijekom prema dokazima učinkovitosti kliničkih studija. Intranazalni kortikosteroidi (IKS) najučinkovitiji su lijekovi kod alergijskog rinitisa te se prema preporuci liječnika smatraju prvom linijom terapije. Antihistaminici su važni za liječenje svih oblika alergijskog rinitisa, a preporučuju se kao prvi izbor terapije blagog i povremenog alergijskog rinitisa. Kao pomoć u liječenju alergijskog rinitisa može uvelike pomoći i korištenje morske vode.

Morska voda

Ljekovita svojstva mora, odnosno morske vode, poznata su još iz antičkih vremena. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća F. Herlemont predstavio je jednostavnu metodu primjene morske vode - u obliku raspršivača. Morska je voda mineralna voda koja sadrži sve elemente iz periodičnog sustava te elemente u tragovima - sumpor, bor, silicij, bakar, brom, stroncij i kalij. Sadrži i vitamine, mineralne soli te aminokiseline. Osim tih važnih sastojaka, sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima. Kvaliteta preparata morske vode svakako ovisi o izboru mora koje je uzeto za proizvodnju preparata. Osim po tome, preparati s morskom vodom mogu se razlikovati i po različitim dodacima koji se u njih stavljaju.

Dodatak molekule Ectoina©, koja djeluje citoprotektivno te smanjuje upale, uvelike pomaže u liječenju alergijskog rinitisa. Ectoin© je 100 % prirodni sastojak koji se dobiva iz mikroorganizama (ekstremofila) koji žive u ekstremno nepovoljnim uvjetima (temperatura, tlak, salinitet). Da bi se zaštitili od tih štetnih vanjskih učinaka, ekstremofili proizvode Ectoin© koji na nosnoj sluznici stvara zaštitni film patentiranog naziva Ectoin©-Hydro-Complex koji sprječava doticaj alergena i iritansa sa stanicama i time ublažava alergijsku reakciju. Blago hipertonična otopina djeluje kao prirodan dekongestiv, a soli iz mora djeluju trofički na sluznicu.

Morska voda s dodacima i bez njih preparat je koji pomaže svakodnevnoj higijeni nosa, održava sluznicu nosa vlažnom te iz njega uklanja nečistoće i alergene.

Smjernice ARIA navode ljekarnika kao zdravstvenog stručnjaka koji ima aktivnu ulogu u prepoznavanju simptoma alergijskog rinitisa i preporuci za samoliječenje. Terapijske smjernice uključuju educiranje pacijenata, kontrolu čimbeniku iz okoliša te farmakoterapiju. Cilj samoliječenja jest spriječiti ili smanjiti simptome alergijskog rinitisa u čemu ljekarnik može uvelike doprinijeti.

Povezani proizvodi

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Sto posto prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, bez konzervansa i prikladan za djecu i najosjetljivije pacijente! Dostupan je u praktičnoj bočici za nježno raspršivanje.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.