Uloga ljekarnika u liječenju dermatitisa

Autorica: Sanja Antolović-Gavrić, mr.pharm.

Dermatitis ili ekcem upala je kože različitog porijekla koju karakterizira crvenilo, edem, svrbež, vlaženje kože te stvaranje krusta i ljuskanje. Najčešći su dermatitisi atopijski, kontaktni i seborični, koji čine više od 90 % svih dermatitisa. Tijek bolesti kroničan je i praćen periodima poboljšanja i pogoršanja, zbog čega je neophodna ustrajnost u terapiji kako bi se postigla kontrola bolesti, spriječile moguće komplikacije (infekcije kože bakterijama, virusima, gljivicama) te postigla veća kvaliteta bolesnikova psihičkog i fizičkog života. Kod nastanka promjena na koži, pacijenti se često za savjet prvo obraćaju ljekarniku.

Osim u prepoznavanju dermatitisa, pravovremenom upućivanju pacijenata liječniku, odabiru sigurnih i kvalitetnih proizvoda za samoliječenje, ljekarnik sudjeluje u liječenju dermatitisa savjetovanjem pacijenata i članova obitelji o bolesti, izbjegavanju poticajnih čimbenika - okidača (inhalacijski i nutritivni alergeni, izlaganje prekomjernoj toplini, odjeća, infektivni uzročnici, emocionalni stres), pravilnoj njezi kože i primjeni medikamentozne terapije (glukokortikosteroidi topički i oralni, topički imunomodulatori, antihistaminici, pripravci s imidazolima, katranom, selen sulfidom ili dodatkom salicilne kiseline) te izradi magistralnih pripravaka, ako su propisani u terapiji. Prilikom savjetovanja pacijenata o pravilnoj primjeni medikamentozne terapije, posebna pozornost posvećuje se savjetovanju pacijenata o pravilnoj i kontroliranoj primjeni topičkih kortikosteroida koji se koriste u liječenju pogoršanja bolesti zbog svog protuupalnog djelovanja. Cilj savjetovanja jest smanjiti strah u pacijenata od primjene kortikosteroida zbog nuspojava, kao i izbjeći moguće nuspojave, poput atrofije kože, nastanka strija i gubitka kolagena.

Potporna terapija kože oboljelih od dermatitisa uključuje njegu kože i održavanje higijene. Za čišćenje kože koriste se uljne kupke i sredstva za čišćenje kože s pH-om 5 do 5,5, dok je uporaba sapuna, šampona te deterdženata koji pojačavaju isušivanje kože isključena. Dugotrajna tuširanja i kupanje u vodi temperature iznad 36 °C treba izbjegavati, a kožu je potrebno nježno osušiti tapkanjem ručnikom. Nakon čišćenja kože iznimno je važno redovito ovlaživanje kože emolijentima, koji su osnova liječenja dermatitisa. Primjenom odgovarajućih emolijenata nadoknađuje se gubitak/manjak lipidnog sloja kože u kojem se zadržava voda te time smanjuje pojačan gubitak vode i isušivanje kože. Zbog kratkotrajnog djelovanja emolijente je potrebno primjenjivati nekoliko puta dnevno.

U liječenju dermatitisa primjenjuju se emolijenti s dodatkom lipida, ectoina, ureje, omega masnih kiselina, cinka i bakra. Ectoin® je 100 % prirodna molekula. Izolira se iz mikroorganizama koji žive u ekstremno nepovoljnim uvjetima (salinitet, temperatura, tlak). Kako bi se zaštitili od nepovoljnih vanjskih uvjeta, mikroorganizmi proizvode Ectoin®, koji na koži stvara zaštitni film. Zaštitni film sprječava prodor alergena i iritansa u kožu te na taj način ublažava alergijsku/upalnu reakciju. Ectoin® također odlikuje svojstvo stabiliziranja membrane na kojem se i zasniva protuupalno djelovanje glukokortikosteroida. Moguće trajne ili ponavljajuće nuspojave tijekom primjene emolijenata koji sadrže Ectoin nisu zabilježene kao ni interakcije s drugim topičkim pripravcima koji se primjenjuju u liječenju dermatitisa.

Zbog svih navedenih svojstava, Ectoin® uvelike pomaže u smanjenju upale (crvenilo i svrbež kože), procesu obnavljanja, umirenju oštećene i nadražene kože, kao i u očuvanju kožne barijere, zbog čega je pogodan za sigurnu i dugotrajnu primjenu u liječenju različitih tipova dermatitisa. U terapiji dermatitisa Ectoin® se nadopunjuje s kvalitetnim probioticima. U većem broju studija prikazano je pozitivno djelovanje probiotičkih sojeva Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacterium, kako u prevenciji tako i u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa. Kako bi ostvarili učinak, probiotike je potrebno dovoljno dugo uzimati.

Povezani proizvodi

Pantexol

Pantexol linija proizvoda za njegu kože štiti i njeguje kožu, potiče njezino zacjeljivanje te pomaže u obnovi i održavanju vlažnosti. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.