Upala sinusa i uloga ljekarnika

Autorica: Kristina Frontel, mag.pharm.

Rinosinusitis je upala sluznice nosa i paranazalnih šupljina, a može biti posljedica prehlade, bakterijskih i virusnih infekcija, alergija te reakcija na različite kemijske utjecaje. Najčešći su simptomi bol i osjećaj težine u glavi, otečenost lica, posebno oko nosa i kapaka, začepljen nos, otežano disanje, vrtoglavica, noćni kašalj, gubitak njuha i okusa, curenje sekreta iz nosa ili niz ždrijelo.

Barem jedna epizoda akutnog rinosinusitisa godišnje javlja se kod 10 do 15 posto populacije, dok od kroničnog rinosinusitisa pati 15 posto populacije, odnosno čak 50 posto osoba koje su inače alergične na inhalacijske alergene.

Pacijenti često pribjegavaju samoliječenju, a ljekarnik je prva karika u zdravstvenom sustavu od koje traže savjet. Zato je bitno prepoznati simptome i usmjeriti pacijenta na ispravan način.

Ovisno o uzroku i duljini trajanja razlikujemo akutni i kronični oblik upale sinusa. Akutni oblik rinosinusitisa traje manje od 4 tjedna i u početku se simptomi teško razlikuju od simptoma obične prehlade ili alergijskog rinitisa. Karakteristični su simptomi sljedeći: pogoršanje prohodnosti nosa i nemogućnost disanja na nos, disanje otvorenim ustima, gnojni iscjedak iz nosa, nazalni glas pri govoru, glavobolja i bolovi u području korijena nosa, jagodica i čela. Pojavljuje se i otok lica ili vjeđa s bolnošću i crvenilom, a temperatura je ponekad povišena.

Sinusitis može biti vrlo neugodna bolest jer tijekom akutne upale mogu nastati brojne komplikacije među kojima je i kronični sinusitis o kojem govorimo kada upala sinusa traje dulje od 3 mjeseca. Tada dolazi do nepovratnog poremećaja sinusne drenaže, kao i do drugih imunobiokemijskih promjena sluznice nosa. Osnovne tegobe koje se javljaju u kroničnom upalnom stanju uporno su cijeđenje sekreta, najčešće iz nosa u ždrijelo, neodređena bol manjeg intenziteta u sinusima i dugotrajno malo povećanje tjelesne temperature (tzv. subfebrilno stanje).

Ako se radi o kroničnom obliku, pacijenta je potrebno uputiti liječniku koji će u terapiju uključiti ciljanu antibiotsku terapiju i nazalne kortikosteroidne lijekove, dok je kod većine pacijenata dovoljno simptomatsko liječenje. Pacijentu možemo preporučiti kapi i sprejeve za nos koji smanjuju otok sluznice nosa (dekongestivi) uz napomenu da treba izbjegavati dugotrajnu uporabu.

Vrlo je važno pacijentu naglasiti važnost preventive kako bi se smanjila težina upale i spriječio razvoj kroničnog sinusitisa. To uključuje podržavanje prirodnih mehanizama koji omogućuju normalnu funkciju sinusa. U tome nam pomažu otopine za ispiranje nosa koje mogu biti izotonične ili hipertonične, a koriste se u obliku sprejeva, pomoću sustava za ispiranje te za inhaliranje.

Osobama koje su sklone pojavi upale sinusa potrebno je savjetovati da pripaze na vlažnost u prostorijama u kojima borave, da izbjegavaju zadimljene prostore i zagađeni zrak te kontakt s ljudima koji su prehlađeni.

Iako nije uvijek moguće spriječiti nastanak akutnog sinusitisa, moguće je smanjiti težinu upale i spriječiti razvoj kroničnoga sinusitisa, a prva pomoć pacijentu upravo su ljekarnik i njegov savjet.

Povezani proizvodi

Meralys HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina

Meralys HA 0,5 mg/ml sprej za nos, otopina

Sprej za nos Meralys jedini je proizvod s "konceptom 3 u 1”, predstavlja novi oblik rinološke terapije i apsolutni je novitet na tržištu. Namijenjen je djeci od 2 do 12 godina. Proizvod je bez konzervansa za povećanu sigurnost upotrebe.

Saznaj više
Meralys HA 1 mg/ml sprej za nos, otopina

Meralys HA 1 mg/ml sprej za nos, otopina

Sprej za nos Meralys jedini je proizvod s "konceptom 3 u 1”, predstavlja novi oblik rinološke terapije i apsolutni je novitet na tržištu. Namijenjen je djeci starijoj od 12 godina i odraslima. Proizvod je bez konzervansa za povećanu sigurnost upotrebe.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.