Urinarne infekcije – fitoaromaterapijski pristup

Autor: Frane Herenda, mr. pharm., fitoaromaterapeut

Urinarne infekcije česti su problem, češće su kod žena nego kod muškaraca. Najčešće uzročnici urinarnih infekcija je  Escherichia coli, ali i bakterije iz roda Proteus, Streptococcus, Enterococcus... Postoji niz učinkovitih antibiotika, ali se postavlja pitanje održavanja sterilne urinokulture i prevencije, posebno kod žena kod kojih su česti recidivi.

To je područje među najvažnijima u fitoterapiji i postoji niz učinkovitih biljaka kako za prevenciju tako za pomoć u liječenju. Dijelimo ih na biljke koje jednostavno potiču diurezu i one koje uistinu djeluju na samog uzročnika.

Najčešće korištene diuretske biljke jesu list koprive, preslica, list breze, zlatnica, list peršina...

Od uroantiseptika tu je medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi), možda najčešće korištena biljka kod cistitisa. Djeluje na većinu uroinfekata i ne pokazuje rezistenciju. Nažalost, redovno se subdozira i daje u dozi koja je (jedva) dostatna za održanje. Klinički je utvrđena učinkovita doza, a ona iznosi 400 do 800 mg aktivnih sastojaka na dan, tj. arbutina i metilarbutina, podijeljenih u dvije ili tri doze. Ako se uzima u čaju, dnevna doza jest oko 12 grama suhih listova medvjetke. Njezinom djelovanju pomaže zaluživanje, npr. sodom bikarbonom, jer arbutin nije aktivan u kiselom mediju.

Medvjetka nije bezopasna biljka. Smije se koristiti maksimalno dva tjedna, ne smije se davati djeci, trudnicama niti osobama koje imaju oštećenu bubrežnu ili jetrenu funkciju. S obzirom na to da se uvin čaj od različitih proizvođača može kupiti u svakoj trgovini, savjetujem oprez. Preporuka je da se ne koristi uz terapiju antibioticima, već nakon. Radi se uistinu o učinkovitoj biljci, ali kad se daje u punoj dozi, zna često izazvati želučane probleme i povraćanje zbog visokog udjela tanina.

Antibakterijsko djelovanje postiže i niz eteričnih ulja, no najveća teškoća je kako ih oblikovati za prikladnu primjenu jer mogu oštetiti sluznice usta i jednjaka. U kapsulama se koristite eterična ulja divljeg origana, klinčićevca i kore cimetovca. Ona se mogu upotrebljavati zajedno s antibioticima i pokazuju sinergijski učinak. Eterična ulja u obliku supozitorija i kapsula pokazuju učinak i kod prostatitisa. Nabrojena eterična ulja upotrebljavaju se per os(nikako dermalno) i do mjesec dana.

Izvana možemo mazati druga eterična ulja na donji dio abdomena. Često se pogrešno tumače  napisi na internetu pa se mažu čista eterična ulja. Takva primjena gotovo  uvijek dovodi barem do iritacije kože, ako ne i do većih oštećenja. Izvana se najviše preporučuje korištenje 10 do 20 %-tnog eteričnog ulja čajevca, pomiješanog u nekom baznom ulju.

Kad smo jednom uz pomoć antibiotika, uroantiseptika, medvjetke i/ili eteričnih ulja postigli urednu urinokulturu, ostaje nam pitanje održavanja stanja i sprječavanja recidiva. Tu dolaze biljke s diuretskim djelovanjem i preporuka ih je koristiti barem mjesec dana, ali opet u pravoj dozi. Kod većine ta prava doza jest 4 jušne žlice na litru vode za piti kroz dan.

Za E. coli postoje dvije izvrsne biljke za prevenciju recidiva, a to je list borovnice i brusnica. Kad govorimo u brusnici, djelovanje na E. Coli pokazuju i list i plod. List brusnice je uroantiseptik, dok je plod brusnice antiadheziv. Ne dolaze u obzir čajevi, niti sokovi ako se ne radi o svježe istisnutom plodu. Dnevna doza je 300 ml svježe napravljenog soka ili proizvodi koji sadrže 36 mg procijanidina, određeno DMAC metodom.

Na sličan način kao i oligomerni procijanidini iz ploda brusnice, D-manoza također sprječava adheziju E. coli na epitel urinarnog trakta.

Kod liječenja uroinfekcija bitno je koristiti i probiotik per os (Lactogyn), ali i paziti na imunitet. Tu su svakako najučinkovitiji alfa i beta glukani (Alfabiotik) i standardizirani pripravci echinacee, koje nažalost uopće nije lako na našem tržištu izdvojiti od onih neučinkovitih.

Ako se radi o djeci i trudnicama, nažalost smo ograničeni. Medvjetku i većinu eteričnih ulja ne smijemo koristiti. U tom slučaju, antibioticima možemo pripomoći brusnicom, dizanjem imuniteta glukanima te kod djece mazanjem donjeg dijela trbuha i leđa 10 %-tnim čajevcem.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.