Važnost svakodnevne higijene nosa kod djece izotoničnim otopinama morske vode

Autorica: Silvija Hržić, mag. pharm.,
ZU Ljekarne Čakovec

Disanje kroz nos jedini je ispravan način disanja. Zato je potrebno održavati higijenu nosa kod djece od dojenačke dobi. Otečena i suha sluznica, nakupljen sekret, kraste, nečistoća i prašina, alergeni i infektivne tvari smanjuju prohodnost nosa i dišnih puteva. Takvo stanje kod djece izaziva nemir, plačljivost, razdražljivost, ometa im dnevne aktivnosti, san i hranjenje.

Primjena izotoničnih otopina koje sadrže koncentraciju soli sličnu prirodnim tekućinama tijela najprikladnija je za održavanje zdravih i čistih sinusa, uklanjanje sekreta, prašine i alergena. Stalno vlaženje sluznice nosa za vrijeme boravka u grijanim i klimatiziranim prostorima omogućit će stvaranje mukoznog sloja, koji djeluje zaštitno na pericilijarni sloj i epitelne stanice u nosnoj šupljini.

Više od šezdeset studija o sigurnosti i primjeni morske vode provedenih diljem svijeta u posljednjih dvadesetak godina dokazuje da je primjena morske vode uspješna i učinkovita metoda ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa, rinosinusitisa, bronhiolitisa, akutnog i kroničnog sinusitisa, akutnih respiratornih tegoba, gripe, prehlade, tonzilitisa. Najprikladnija je za svakodnevnu higijenu nosa kod djece koja borave u kolektivu, pomaže u prevenciji respiratornih infekcija, najprikladnija je za ispiranje sluznice nosa kod gnojnih bakterijskih upala i nakon operativnih zahvata.

Aqua Maris proizvodi za higijenu nosa sadrže najčišću morsku vodu iz Jadranskog mora, koja se uzima u blizini Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na dubini većoj od 20 metara. U tom je području voda posebno bogata mineralima jer se u nju slijevaju rijeke s planinskih područja. Zato je voda iz Jadranskog mora sadržana u Aqua Maris proizvodima bogatija ionima Na, Mg, Ca, K, Cu, Mn, Zn, Se nego voda iz nekih oceana. Jadran-galenski laboratorij u svojim najsuvremenijim pogonima procesima bakteriološke ultrafiltracije zadržava ljekovitost i kvalitetu morske vode. Nizom filtriranja u sterilnim uvjetima dobiva se savršeno čista morska voda s očuvanim svim mikroelementima. Minerali kalcija i magnezija podižu otpornost sluznice na prodiranje virusa i bakterija. Djeluju poput filtera tako da zrak koji dolazi do pluća očiste od prašine i kemijskih agenasa, što je posebno važno zbog sveprisutnih urbanih i industrijskih onečišćenja. Cink i selen stimuliraju lokalni imunitet ždrijela i paranazalnih sinusa. Jod, natrij i kloridni ioni aktiviraju proizvodnju nazalnog mukoznog sloja i tako povećavaju vlažnost udahnutog zraka te djeluju sekretolitički na vrčaste i žljezdane stanice.

Proizvodi morske vode tako bogatog sastava imaju i antiseptički i antibakterijski učinak, smanjuju preosjetljivost i regeneriraju atrofiranu nazalnu sluznicu, uspostavljaju elektrolitsku ravnotežu u epitelnim stanicama.

Aqua Maris proizvodi za djecu dolaze u obliku sprejeva koji sadrže aplikator sa sigurnosnim vrhom prilagođenim za primjenu na nosnici u djece, a koji sadržaj raspršuje kao finu maglicu. Praktičan je za primjenu i u ležećem i bilo kojem drugom položaju. Proizvode se preporučuje primjenjivati svakodnevno 2 do 6 puta dnevno u svaku nosnicu. Nakon svake primjene aplikator je potrebno isprati i osušiti.

Aqua Maris Baby proizvodi sigurni su za svakodnevnu uporabu od najranije dobi jer podržavaju fiziološko stanje sluznice nosa i nemaju sistemski učinak.

Literatura:

1. Štanfel D. et al. The Role of Seawater and Saline Solutions in Treatment of Upper Respiratory Conditions. MarDrugs. 2022 May 17;20(5):330.

2. Upute za uporabu: Aqua Maris Clean, sprej za nos; Aqua Maris Baby, sprej za nos.

Povezani proizvodi

Aqua Maris Baby, sprej za nos

Aqua Maris Baby, sprej za nos

Izotonična otopina morske vode s naprednom tehnologijom Bag-on-Valve, koja štiti tekućinu od dodira s vanjskim elementima. Koristi se ako je nosić začepljen za oslobađanje prirodnim djelovanjem morske vode.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.