Otorinolaringologija

Vrtoglavica u ordinaciji obiteljske medicine

Autorica: prim. doc. dr. sc. Marisa Klančnik, dr. med.,

otorinolaringolog, subspecijalist iz audiologije

Klinika za bolesti uha, nosa i grla; s kirurgijom glave i vrata

KBC Split

Vrtoglavica je vrlo neugodna pojava koja može pogoditi sve dobne skupine, ali ipak je češća iza 60. godine života. Može se javiti iznenada, potaknuta određenim kretnjama, promjenama položaja ili traumom, a smetnje se mogu postupno pogoršavati i u konačnici rezultirati smanjenjem kvalitete života. Suvremeni način života, nedostatak fizičke aktivnosti, stres i kronične bolesti utječu na pojavnost vrtoglavice i na težinu bolesti. Najaktualnije vrtoglavice mogu se javiti kao jedan od ranih simptoma COVID-19 infekcije, zato moramo biti oprezni prilikom evaluacije simptoma.

Vrtoglavica je subjektivni osjećaj vrtnje prostora ili predmeta iz okoline odnosno poremećaj orijentacije u prostoru. Nastaje kao posljedica proturječnih informacija koje mozak prima iz vidnog, slušnog i živčanog sustava. Ukoliko dođe do nesklada u primitku informacija u mozgu, bolesnik osjeća gubitak ravnoteže i vrtoglavicu. Napadaji su često praćeni mučninom, povraćanjem, bljedilom, preznojavanjem, osjećajem nelagode i strahom.

Važno je znati da postoje i stanja koja nalikuju vrtoglavicama, ali se radi o nestabilnosti i nesigurnosti u hodu, slabosti u nogama, osjećaju prijeteće nesvjestice, hipotenziji, teškoj anemiji i hipoglikemiji. Približno 30 % populacije pati od vrtoglavica i sve se veći broj mlađih osoba obraća liječniku za pomoć. Poseban su problem osobe koje ignoriraju vrtoglavicu ili je ne doživljavaju kao ozbiljan zdravstveni problem pa se kasno javljaju na pregled i obradu i na taj način gube dragocjeno vrijeme za liječenje i rehabilitaciju.

Nije svaka vrtoglavica alarmantna ni razlog za odlazak liječniku. I zdravi ljudi povremeno mogu osjetiti blažu i kratkotrajnu vrtoglavicu. Vrtoglavice koje nastaju iznenada i koje se pogoršavaju, jaka i neuobičajena glavobolja, dvoslike, poteškoće u govoru, gutanju, slabost ekstremiteta, kočenje vrata, poremećaj svijesti, iznenadni gubitak sluha, jaki šum u uhu, stezanje i bolovi u prsima, poremećaji srčanog ritma simptomi su koji zahtijevaju hitnu obradu i hospitalizaciju.

Vrtoglavice se dijele na periferne i centralne. Periferne vrtoglavice uzrokovane su lezijom perifernog vestibularnog osjetila, odnosno promjenama unutarnjeg uha koje su posljedica starenja, traume, upale uha ili živca odgovornog za ravnotežu, smanjena cirkulacije u području unutarnjeg uha, traume glave i uha, autoimunih procesa, metaboličkih poremećaja, tumora i korištenja ototoksičnih lijekova. Često su povezane s oštećenjem sluha i tinitusom. Kod centralnih vrtoglavica najčešće se radi o poremećajima cirkulacije u području glave, aterosklerotskim promjenama krvnih žila, virusnim infekcijama, degenerativnim poremećajima ili ekspanzivnim procesima u mozgu. U odnosu na periferne vrtoglavice simptomi su uglavnom blaži, ali dugotrajniji, i s vremenom se pogoršavaju. Prema dužini trajanja vrtoglavica može biti privremena ili kronična. Kronična vrtoglavica definirana je trajanjem dužim od jednog mjeseca te je češća u osoba starije životne dobi.

Benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica (BPPV) najčešći je oblik periferne vrtoglavice i javlja se pri naglim promjenama položaja glave, a naročito prilikom okretanja u ležećem položaju i ustajanja iz ležećeg u sjedeći položaj. Napadaji su kratkotrajni i praćeni burnom vegetativnom simptomatologijom. Trajanje i učestalost simptoma ovise o tome koji je polukružni kanalić zahvaćen otolitima. Nakon napadaja često zaostaju nestabilnost i omaglica. Radi se o bezazlenoj bolesti, a najveća opasnost prijeti od pada zbog poremećaja ravnoteže.

Vestibularni neuronitis upalna je, najčešće virusna bolest unutarnjeg uha karakterizirana jakom vrtoglavicom, osjećajem rotacije prostora, mučninom povraćanjem, bljedilom i preznojavanjem. Kod ovog oblika vrtoglavice ne dolazi do gubitka ili pogoršanja postojećeg sluha. Akutni simptomi traju 3 – 5 dana, a blaža nestabilnost, zanošenje i nesigurnost u hodu mogu trajati i do mjesec dana. Kod mladih i zdravih osoba oporavak je znatno brži nego kod starijih.

Menierova bolest jest bolest unutarnjeg uha, a glavni su simptomi vrtoglavica, fluktuacija sluha, šum i osjećaj punoće u uhu. Nastaje zbog poremećaja cirkulacije endolimfe u unutarnjem uhu kao posljedica različitih bolesti poput upalnih, infektivnih, autoimunih, vaskularnih, metaboličkih, endokrinoloških, psihosomatskih i genetskih bolesti. Simptomi mogu trajati od 20-ak minuta do nekoliko sati, a nakon prestanka napadaja opće se stanje potpuno normalizira. Kako se bolest razvija, tako razmaci između napadaja postaju sve kraći. U kasnijoj fazi bolesti sluh ostaje oslabljen nakon napadaja. S povećanjem broja napadaja postupno dolazi do trajnog oštećenja sluha.

Vestibularna migrena oblik je centralne epizodične vrtoglavice povezan s migrenom, ali glavobolja ne mora biti prisutna u svakom napadaju. Simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do tri dana. Često je praćena fonofobijom i fotofobijom. Pacijent može godinama imati migrenske napadaje, ali bez vertiginoznih smetnji.

Obrada bolesnika s vrtoglavicom zahtijeva poznavanje složene interakcije sustava za ravnotežu sa slušnim, okulomotornim i spinocerebelarnim putovima. S obzirom na različite uzroke vrtoglavice postoje i različiti pristupi dijagnostici i liječenju vrtoglavica. Glavna dijagnostička pretraga za ispitivanje smetnji ravnoteže jest videonistagmografija. U sklopu detaljnije obrade mogu se napraviti osnovne laboratorijske pretrage, tonska audiometrija, timpanometrija, evocirani slušni potencijali (BERA), kolor dopler krvnih žila vrata, EKG, RTG vratne kralježnice te MSCT ili MR mozga. U obradu pacijenta s vrtoglavicom uključeni su i neurolozi, a ponekad je potrebno mišljenje internista, oftalmologa i fizijatra.

Pravilno liječenje vrtoglavica vezano je za preciznu dijagnostiku. Bolničko liječenje potrebno je kod teže izraženih simptoma poremećaja ravnoteže ili ako se posumnja na moždani udar. U slučaju jakih vrtoglavica s mučninom i povraćanjem potrebna je simptomatska terapija, koja se sastoji od nadoknade tekućine u obliku infuzije te primjene lijekova protiv mučnine i vrtoglavice i lijekova za smirenje. Novost u terapiji je lijek – kombinacija cinarizina i dimenhidrinata – koji je u studijama pokazao izvrsnu učinkovitost u liječenju vrtoglavice i popratnih simptoma poput mučnine, povraćanja i tinitusa, a koji će biti od velike koristi u terapiji perifernih i centralnih vestibularnih poremećaja. Ovaj će lijek uskoro biti dostupan i na hrvatskom tržištu.

Vrtoglavica je vrlo neugodan poremećaj, ali ju je u velikom broju slučajeva moguće liječiti, spriječiti posljedice i ujedno poboljšati kvalitetu života.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.