Zanimljivosti / listopad

JESTE LI ZNALI DA?

  • Čovjek u prosjeku provede 25 godina života spavajući.
  • Jedna žličica vode broji jednako molekula koliko Atlanski ocean broji žličica vode.
  • Žene trepću gotovo dvostruko više nego muškarci.

 

DOGODILO SE U LISTOPADU

1. listopada - Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu C, pokrenut još 2008. godine zbog toga što o kroničnim virusnim hepatitisima nije dovoljno razvijena svjesnost i angažman kao što je to u slučaju drugih infektivnih bolesti poput HIV-a ili AIDS-a, tuberkuloze i malarije, iako uzrokuju podjednak broj zaraženih i umrlih pacijenata.

7. listopada - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, obilježava se od 2007. godine. To je najčešći zloćudni tumor kod žena u svijetu od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 2.300 žena.

22. listopada 1878. - osnovana Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima u Zadru, što se smatra začetkom osnivanja Crvenog križa u Hrvatskoj.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.