Zanimljivosti / siječanj
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zanimljivosti / siječanj

1 min čitanja Objavljeno: 15.1.2016.

JESTE LI ZNALI DA?

  • 85 % ljudi diše naizmjenično kroz jednu pa zatim drugu nosnicu?
  • Prosječna bukva svaki sat proizvede dovoljno kisika za 64 osobe?
  • U Sjevernom moru ima četiri puta više ribe nego u Sredozemlju, iako je znatno hladnije?

 

DOGODILO SE U SIJEČNJU

6. siječnja 1852. – preminuo je Louis Braille (1809. – 1852.) francuski učitelj, autor pisma za slijepe. I sam je bio slijep od svoje treće godine pa mu je to bilo poticaj za njegov izum. Brailleovo pismo se sastoji od točaka raspoređenih u tri reda i dva stupca.

11. siječnja 1922. – prvi put je upotrebljen inzulin u liječenju šećerne bolesti. Inzulin je ubrizgan četrnaestogodišnjem pacijentu u Kanadi. Taj prvi ekstrakt nije bio dovoljno pročišćen pa je izazvao alergijsku reakciju, no kasnije je bio poboljšan i pacijent je pokazivao znakove oporavka.

Prva nedjelja u veljači svake godine se slavi kao Međunarodni dan borbe protiv raka kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.