Zanimljivosti / siječanj

DOGODILO SE U SIJEČNJU

4. siječnja 1809. u Francuskoj rođen je Louis Braille, izumitelj Brailleova pisma. Kao trogodišnjak ozlijedio je oko igrajući se u radionici svog oca, uslijed infekcije izgubio je vid na tom, a ubrzo i na drugom oku. Odrastajući slijep, posvetio se olakšavanju komunikacije slijepim ljudima te je osmislio pismo za slijepe. Pismo za slijepe temelji se na skupinama od 6 točaka - po tri u dva okomita reda. Za svako slovo stvoren je poseban znak kombinacijom ispupčenih točaka koje slijepi čitaju dodirujući kažiprstom desne ruke s lijeva na desno. Braille je također izumio brojeve i matematičke znakove za slijepe.

6. siječnja 1907. Maria Montessori, talijanska liječnica, pedagoginja i feministica, utemeljiteljica pedagoške metode Montessori otvorila je Dječju kuću u San Lorenzu u kojoj je razvila metodiku rada s djecom s metalnom retardacijom. Bila je prva žena koja je krajem 19. stoljeća upisala studij medicine na Sveučilištu u Rimu te je 1896. postala prva liječnica u Italiji. Još tijekom studija počela ju je zanimati dječja pedagogija i psihologija, a nekoliko godina kasnije postaje docent za pedagogiju, antropologiju i psihologiju. Montessori je tri puta predlagana za Nobelovu nagradu za mir, a u njezine najvažnije doprinose novoj pedagogiji spadaju poučavanje djece u tri dobne skupine, priznavanje djece kao osoba koje su u stanju donositi vlastite odluke i važnost razvoja "upijajućeg uma"

22. siječnja 1855. u Pruskoj (današnja Poljska) rođen je Albert Neisser (Albert Ludwig Sigesmund Neisser). Prvi je opisao uzročnika gonoreje (Neisseria gonnorheae) i zajedno s G. A. Hansenom radio na otkrivanju uzročnika lepre. Bavio se spolno prenosivim bolestima i zalagao za edukaciju građana i uvođenje strože zdravstvene kontrole prostitutki.

 

JESTE LI ZNALI DA?

  • čak petinu kisika koju udahnemo naš mozak troši na obavljanje svojih funkcija?
  • jedna od četiri osobe ima neki od kliničkih simptoma alergije, a da je jedno od troje djece alergično?
  • svaka litra morske vode sadrži 89 kemijskih elemenata, odnosno sve elemente od kojih je izgrađen naš organizam?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.