Zanimljivosti / studeni
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zanimljivosti / studeni

1 min čitanja Objavljeno: 15.11.2015.

JESTE LI ZNALI DA?

  • U jednom danu krv kroz ljudsko tijelo prijeđe ukupno 19.000 km?
  • Naš planet ima približno 8,7 milijuna živih vrsta, od čega je dosad otkriveno 14,1 posto?
  • Osim svoje antibakterijske aktivnosti, morska voda sadrži i čimbenike koji smanjuju infektivnost mnogih tipova virusa?

 

DOGODILO SE U STUDENOM

7. studenog 1867. – rođena je Marie Curie, prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu. Dobila ih je dvije – za fiziku 1903. i kemiju 1911., što je čini jedinom osobom na svijetu s Nobelovom nagradom iz dvije različite znanstvene kategorije. Nagrade je dobila za istraživanje fenomena radioaktivnosti te zbog otkrića kemijskih elemenata radija i polonija.

13. studenog 1917. – osnovan je Medicinski fakultet u Zagrebu koji je ujedno najveći i najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj. Ideja za osnivanje fakulteta bilo je i krajem 18. te kroz 19. stoljeće, ali to je ostvareno tek početkom 20. stoljeća odlukom Hrvatskog sabora. Kao Dan medicinskog fakulteta slavi se 17. prosinca jer je na taj datum 1917. određen saziv prve konferencije nastavnika fakulteta.

14. studenog – Svjetski dan šećerne bolesti. Godišnje od dijabetesa umre više od jedne Hrvatske, tj. 4,6 milijuna ljudi, zato se ovim danom raznim aktivnostima nastoji senzibilizirati javnost i ukazati na probleme i mogućnosti liječenja.

18. studenog – Europski dan svjesnosti o antibioticima. Obilježava se kako bi se ukazalo na štetnost prekomjerne uporabe antibiotika, osobito za bolesti na koje antibiotici ne djeluju, a to su virusne bolesti, npr. prehlada, gripa, ospice, rubeola, AIDS itd. Posebno je opasna pojava rezistencije bakterija na antibiotike radi njihove prevelike i neprimjerene primjene što dovodi do opasnosti da u budućnosti budu neučinkoviti.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.