Zanimljivosti / veljača

DOGODILO SE U VELJAČI

4. veljače - Međunarodni dan borbe protiv raka, vodećeg uzroka smrti u svijetu. Svake godine rak se dijagnosticira više od 12 milijuna ljudi, a 7,6 milijuna umire od te bolesti, najčešće od raka pluća, zatim želuca, jetre i dojke.

8. veljače 1834. - rođen je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, ruski kemičar koji je jedan od dvojice znanstvenika koji su stvorili periodni sustav elemenata. Predvidio je da postoje mnogi kemijski elementi koji u trenutku objavljivanja njegova sustava nisu bili poznati.

26. veljače - Hrvatski dan liječnika. Obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi u cilju unapređenja medicinske struke. Ovom prilikom svim liječnicima čestitamo njihov dan!

 

JESTE LI ZNALI DA?

  • se u našem mozgu nalazi oko 160.000 kilometara krvnih žila? Kad bismo ih raširili, zaokružile bi Zemlju više od četiri puta.
  • se na četiri od deset radnih stolova nalazi barem jedna stvar koja sadržava visoku razinu bakterija i onečišćenja te da radni stol muškarca sadržava 40 % više bakterija?
  • u 78 % slučajeva ljudi koji volontiraju kažu da je volontiranje znatno smanjilo stres u njihovim životima?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.