Zaštita od virusa uz Aqua Maris sprejeve za nos

Blagodati morske vode znaju se oduvijek, a intenzivnije se u terapiji koriste od 19. stoljeća. Danas je jasno da je uz preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19, osim pojačane osobne higijene, fizičke udaljenosti, te pravilnog nošenja maski, važno održavati sluznice očiju i nosa vlažnima. Jer, samo je tako moguća njihova obrambena funkcija. To posebno vrijedi za sluznicu nosa, koja  ima višestruku zadaću čišćenja, vlaženja i zagrijavanja udahnutog zraka. Oštećena sluznica zbog upale, devijacije septuma, operacije, aero zagađenja, suhog zraka i sl. otvara put virusima, bakterijama, toksinima i alergenima ka donjim dišnim putevima i razvoju bolesti.

Upala se najčešće javlja u gornjim dišnim putevima, kao rinitis ili/i sinuitis s neugodnim simptomima: šmrcanjem, neprohodnim nosom, kihanjem, glavoboljom i dr. Neophodno je što prije osigurati prohodnost nosnih hodnika, razrijediti sluz kako bi se lakše izlučila te kako bi cilijarni epitel uspostavio fiziološku funkciju čišćenja nosne sluznice. Cilije su u stalnom pokretu u smjeru ždrijela te tako uklanjaju nečistoće. Ovim prirodnim mehanizmom u nosu sprječava se razvoj bolesti.

U randomiziranim kontroliranim studijama ispiranje nosa morskom vodom pokazalo je povoljno djelovanje u liječenju virusnih infekcija (rinitis, sinuitis). Simptomi su trajali kraće, manje se koristila simptomatska terapija, bila je manja prevalencija bakterijskih superinfekcija te manji broj oboljelih u obitelji. Hipertonična otopina morske vode, zahvaljujući mineralima i oligoelementima, ima prednost u odnosu na fiziološku otopinu. Studije su pokazale da znatno smanjuje simptome bolesti (Kurtaran et al., 2018). Osim toga, povoljno djeluje na sluznicu nosa, dekongestiju (Huang et al., 2019). Djelovanje morske vode na gornji respiratorni sustav inficiranih i/ili oboljelih od COVID-19 je u interesu mnogih istraživača, pa se nakon ELVIS COVID-19 studije nastavljaju ispitivanja.

Kada je riječ o prevenciji, JGL u svom portfelju nudi Aqua Maris Clean sprej za nos, izotoničnu, pročišćenu, morsku vodu bogatu mineralima i oligoelemetima koja, osim što uklanja nečistoće, alergene, bakterije i viruse iz nosa, povoljno djeluje na sluznicu nosa, regenerira je i potiče rad cilija. Sprej ne sadrži konzervanse i aditive, mogu ga koristiti i trudnice, dojilje te stariji ljudi.

Djeci smo namijenili Aqua Maris Baby sprej za nos, također izotoničnu otopinu koja se nježno raspršuje u nosnice pomoću anatomski prilagođenog aplikatora. Proizvod ne sadrži aditive niti konzervanse pa se može koristiti od najranije dobi.

Povezani proizvodi

Aqua Maris

Linija naših proizvoda bez mikroplastike namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.