Zašto preporučiti kombinaciju AHCC-a i probiotika u ljekarni?

Autor: Ana-Jelena Mandić, mag.pharm.

Svakodnevno se u radu susrećemo s nizom novih proizvoda za poboljšavanje imuniteta. Imunitet je složen sustav zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja. Slabljenje imuniteta vodi do veće sklonosti raznim infekcijama (upala dišnih puteva, herpesne i gljivične infekcije). Dugotrajno oslabljen imunosustav rizičan je faktor za pojavu malignih bolesti.

Suvremeni ubrzani način života, neredovita prehrana, nedovoljno kretanje te izostanak odmora rezultiraju slabljenjem imuniteta. Među mnoštvom proizvoda izdvaja se AHCC u kombinaciji s probiotikom. AHCC je smjesa supstancija u kojoj je glavni polisaharid acetilirani alfa-1,4 glukan, a ostalo su beta-glukan, proteini, lipidi i ugljikohidrati. Acetilirani AHCC ima relativno malu molekularnu težinu, što rezultira boljom apsorpcijom i povećanom djelotvornošću u odnosu na tradicionalne ekstrakte iz gljiva. Razvijen je 1987. na Sveučilištu u Tokiju kao prirodni proizvod koji se koristi za reguliranje visokog krvnog tlaka, međutim sada je AHCC prvenstveno poznat po imunostimulacijskom potencijalu u zaštiti protiv virusa, infekcija i karcinoma. Proizvodi se iz micelija gljive Lentinula edodes (Shiitake) uzgojene u tekućem mediju koji sadrži rižinu slamu. Rađene su brojne studije u 30-ak zemalja svijeta . Objavljeno je preko 80 radova o AHCC-u, od čega je preko 20 studija koje su uključivale 4000 ispitanika objavljeno na PubMedu. AHCC je vodeći preparat za imunitet na japanskom tržištu gdje se koristi preko 20 godina, a u SAD preko 10.

Brojne su prednosti AHCC-a dokazane u in vivo i kliničkim ispitivanjima: povećava proizvodnju citokina, povećava aktivnost NK stanica za čak 300 do 800 %, povećava populaciju makrofaga, povećava broj dendritskih stanica, povećava broj T stanica do 200 %. BB-12 specifičan je probiotik za obnovu mikroflore s visokom stopom preživljavanja u GI. Nema zabilježenih nuspojava, u upotrebi je od 1985. i ima sposobnost modulacije specifičnog i nespecifičnog imunološkog odgovora.

Mnogobrojne studije dokazuju učinkovitost i sigurnost primjene AHCC-a kod zdravih, kao i kod pacijenata s malignim oboljenjem. Zbog svog snažnog imunomodulatornog djelovanja Alfabiotik ima: sinergistički učinak s kemoterapijom, smanjuje nuspojave kemoterapije (što je jedno od najčešćih upita onkoloških pacijenata u razgovoru s farmaceutom), prevenira infekcije i pridonosi poboljšanju kvalitete života takvih pacijenata. Dodatna prednost ovog preparata je jednostavnost njegove primjene. Pakiran je u vrećice čiji se sadržaj otopi u jednoj žlici tekućine, što značajno olakšava primjenu pacijentima koji imaju poteškoće s gutanjem ili se doda u manju količinu hrane sobne temperature. Savjetuje se 8 tjedana primjene 3x1 vrećica pola sata prije jela. U slučaju primjene antibiotika, Alfabiotik i antibiotik treba popiti u razmaku od 2 sata zbog probiotika.

Dolaskom jeseni/zime jedno od češćih pitanja za ljekarnika je: kako zaštititi djecu vrtićke i školske dobi od infekcija? Alfabiotik junior preparat je namijenjen djeci iznad 3 godine jer tada intestinalna sekrecija IgA dostiže puni kapacitet, intestinalna flora postaje slična odrasloj, a balans Th1/Th2 postaje stabilan i metabolički enzimatski sustav dostiže puni kapacitet.

Preporuka je da se za prevenciju ili kao pomoć u terapiji infekcija te kroničnih bolesti u djece uzima 1x1 vrećica kroz 6 tjedana, što je svakako znatno kraće u odnosu na druge glukane. Svakako valja spomenuti i da oba oblika Alfabiotika imaju ugodan okus naranče.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da se kombinacijom AHCC® i BB12® postiže sinergistički, imunomodulatorni učinak bolje otpornosti na akutne infekcije, ali i jačanje imunološke obrane u slučajevima dugotrajnijih infektivnih oboljenja, kao i u slučajevima onkoloških bolesti.

Predavanje "Alfa glukan i probiotik - alfa kombinacija za jačanje imuniteta" pogledajte u bodovanoj on-line edukaciji kojoj možete pristupiti OVDJE.

Saznajte više!

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.