Žene liderice u medicini

Demografske promjene

U medicini, profesiji kojom su nekoć dominirali muškarci, došlo je do porasta broja žena na vodećim (liderskim) položajima. Dok je 1975. u SAD-u bilo tek nešto više od 35.000 liječnica, taj je broj do 2012. porastao višestruko na preko 321.000. Štoviše, 2012. godine žene su predstavljale 31 % od ukupnog broja liječnika i 45 % od ukupnog broja stažista i novaka. Vjerojatno je da će se porast ovih brojeva nastaviti jer žene čine gotovo polovicu populacije studenata na medicinskim fakultetima.

Jedino mjesto gdje je ova demografska promjena manje vidljiva jest sam vrh, gdje žene predstavljaju manje od 20 % ukupnog broja predstojnika klinika, dekana medicinskih fakulteta, voditelja odjela i izvršnih direktora bolnica.

Za časopis Medscape Women u Physician Leaders Report (izvješću o liječnicima na vodećim položajima) istraženo je 3.285 liječnica svih specijalnosti kako bi se doznalo o njihovom sudjelovanju i zanimanju za vodeće položaje. Evo što su na to imale reći.

Zbroj postotaka možda neće davati 100 % zbog zaokruživanja ili kao posljedica činjenice da su ispitanici mogli izabrati više od jednog odgovora.

Zastupljenost na vrhu

U istraživanju, žene su bile okarakterizirane kao "lideri" (vođe) ako su bile na jednom ili više vodećih položaja u zdravstvenoj ustanovi, profesionalnoj organizaciji ili fakultetu. Kao "ne-lideri" bile su okarakterizirane one koje nisu bile ni na jednom od ovih položaja.

Najčešći je bio vodeći položaj u medicinskoj ustanovi u kojoj se obavlja liječnička praksa. Više od pola ispitanica (53 %) izjasnilo se da ima barem jedan vodeći položaj, dok se nešto malo manje (47 %) izjasnilo da nema nikakve vodeće položaje.

Položaji

Među ženama koje su same sebe okarakterizirale da su na rukovodećem položaju, najveći je postotak onih koje su medicinski direktori. Taj se podatak čini u skladu s ostalim podacima. Istraživanje koje je 2008. objavio American College of Physician Executives and Cejka Search izvijestilo je da 40 % liječnica rukovoditeljica ima titulu medicinskih direktorica. Žene i dalje predstavljaju tek mali postotak akademske zajednice. Prema izvješću iznesenom od strane Association of American Medical Colleges iz 2014., žene čine tek malo više od jedne trećine redovitih predavača na medicinskim fakultetima, uključujući 15 % stalnih položaja pročelnika katedre i 16 % dekanskih položaja.

Fokus na vlastitu struku / praksu

Pitali smo žene vođe koliko im je važno da zadrže svoj vodeći položaj/položaje u zdravstvenoj ustanovi. Zadržavanje položaja u zdravstvenoj ustanovi vidjele su kao donekle važnije nego zadržavanje položaja na fakultetu ili u profesionalnoj organizaciji.

Razlozi težnje za vodećim položajima

Kako vođe tako i one koje nisu na tim položajima navode pozitivan utjecaj unutar organizacije i poticanje promjena kao glavne razloge težnje za vodećim položajima. Manje altruistički motivi, kao što su financijska naknada, prestiž i jačanje životpisa, rangirani su najniže.

Faktori uspjeha

Što Vam je pomoglo ili mislite da bi Vam pomoglo u postizanju liderskog položaja?

Žene na vodećim položajima navode isticanje na poslu kao glavni faktor koji im je pomogao da dođu do položaja na kojem se nalaze. Na pitanje što vjeruju da bi im pomoglo da dođu do vodećih položaja, one koje nisu lideri složile su se da je isticanje na poslu važan faktor, ali veću važnost pridaju izgradnji saveza s drugima i jačanju potpore kolega, mentora i uzora.

Izazovi: stvarni naspram očekivanih

Manjak vremena za obavljanje svega potrebnog, kao i veliki utjecaj posla na privatni život glavni su izazovi s kojima se najčešće suočavaju vođe te su to ujedno i najčešće očekivani izazovi onima koji nisu trenutno na vodećim položajima.

Ravnoteža posla i života još uvijek izazov

Žene koje su na vodećim položajima sklonije su, u odnosu na njihove kolegice koje nisu na tim položajima, izvijestiti da je posao prepreka njihovom privatnom životu, što odražava izazov upravljanja vremenom. Ipak razlika između ovih dviju grupa je mala - samo 9 %.

Upravljanje vremenom, glavna briga

Gotovo polovica liječnica izjasnila se da nikada nije odbila vodeće mjesto. Među onima koje jesu, briga zbog upravljanja vremenom bila je najčešće navedeni razlog te odluke.

Lideri ipak uglavnom sretni

Unatoč tome što se polovica ispitanica izjasnila da je posao prepreka njihovom privatnom životu, većina žena vođa i onih koji to nisu izjasnile su se kao zadovoljne svojim karijerama. Nešto veći postotak vođa (72 %) nego onih koji to nisu (63 %) izjasnilo se da su zadovoljne svojim poslom.

Sretni svugdje

Još dobrih vijesti: većina vođa i onih koji to nisu kažu da su iznimno ili prilično zadovoljne svojim životom izvan posla.

Traži i dobit ćeš?

Približno 1 od 3 ispitane liječnice zatražile su promaknuće u određenoj fazi svoje karijere te je približno pola od njih i dobilo promaknuće koje su tražile. Među onima koje su vođe vjerojatnije je da su primile promaknuće, kao što je i vjerojatnije da su ga uopće zatražile.

Plaća važnija od titule

Dvostruko je vjerojatnije da su liječnice pokušale pregovarati za višu plaću nego bolju titulu. Polovica ispitanih liječnica izjasnilo se da su dobile što su željele, iako su one koje su vođe imale nešto bolji uspjeh u tome u odnosu na njihove kolegice koje nisu vođe.

Medicinske specijalnosti svih ispitanica

Većina ispitanica istraživanja bavi se obiteljskom medicinom, internom medicinom, pedijatrijom ili porodiljstvom/ginekologijom, specijalnostima koje više privlače žene.

Dobna raspodjela

Ispitanice su bile poprilično jednako raspoređene po dobi, njih 36 % u svojim pedesetima, 33 % u četrdesetima, 21 % preko šezdeset i 9 % ispod 40. Osobna važnost vodećih položaja visoka je među svim dobnim skupinama. Nije pronađena značajna korelacija između dobi djece ispitanica i njihovog interesa za vodeće položaje.

Najčešći status veze

Velika većina ispitanica kako onih na vodećim položajima tako i onih koje nisu na tim položajima izjašnjavaju se kao udate. Čini se da veze imaju snažan utjecaj na karijere ispitanica: otprilike jedna trećina vođa i onih koje to nisu navode potporu supružnika i partnera kao faktor koji im je pomogao ili bi im mogao pomoći da dostignu vodeći položaj.

Women as Physician Leaders; Stephanie Cajigal; Greg Weiss; Nelson Silva | September 17, 2015.; preneseno sa www.medscape.com 

Pripremila Branka Mandac dr med

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.