Oko

Upale oka

Upale oka dijelimo na upale prednjeg segmenta oka i na duboke upale koje mogu zahvatiti srednji ili stražnji segment oka. Pod pojmom upala oka najčešće se misli na upalu spojnice oka, odnosno konjunktivitis. Simptomi upale mogu biti iritacija praćena suzenjem, svrbež, žarenje, bol. Pri izraženijim upalnim stanjima razvija se i osjetljivost na svjetlo.

Kako bismo bolje razumjeli upalu oka, potrebno je objasniti osnove anatomije i histologije oka. Strukture koje se nalaze ispred očne jabučice jesu obrve, vjeđe i spojnica. Te strukture štite oko i zadržavaju neophodnu vlažnost oka. Spojnica je tanka, prozirna membrana koja polazi od limbusa preko prednje bjeloočnice, formira prijelazne brazde u gornjem i donjem forniksu te se proteže sa stražnje strane vjeđa do rubova vjeđa. Spojnica je građena od dvaju slojeva: višeslojnog pločastog epitela i submukoze. Kada su vjeđe zatvorene, formira zatvorenu vrećicu i tako osigurava potrebnu vlažnost.

Konjunktivitis je upala spojnice oka. 

Prema podacima iz literature, godišnje 1 do 4 posto bolesnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti posjećuje liječnika zbog konjunktivitisa.

Ako se upala proširi na rožnicu, tada se radi o keratokonjunktivitisu, a ukoliko se upala proširi na vjeđe, tada govorimo o blefarokonjunktivitisu. Konjunktivitis može biti infektivan i neinfektivan. U 50 do 75 posto slučajeva bakterije su uzročnik upale.

Međutim, ako uzrok upale nisu bakterije, virusi ili paraziti, radi se o neinfektivnom konjunktivitisu. Konjunktivitisi se nadalje dijele na akutne i kronične. Premda je konjunktivitis uglavnom manji zdravstveni problem, može imati značajan utjecaj na radnu sposobnost pojedinca, kvalitetu života te kvalitetu vidne funkcije.

Simptomi upale mogu biti iritacija praćena suzenjem, svrbež, žarenje ili bol.

Pri izraženijim upalnim stanjima razvija se i osjetljivost na svjetlo. Ponekad se pojavljuje samo neki od simptoma, ali vrlo se često javljaju različite kombinacije, ovisno o uzročniku upale.

Premda je liječenje uglavnom lokalno antimikrobno, postoje situacije kada je neophodno uvesti sistemsku terapiju, kortikosteroidne pripravke radi smanjenja upalnog odgovora te umjetne suze i kapi za ispiranje. Tijekom liječenja potrebne su redovite kontrole do izlječenja koje je najbolje potvrditi kontrolnim brisom spojnice ili rožnice.

Rješenje iz JGL-a

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Viset

Viset kapi za oko bez konzervansa namijenjene su uklanjanju crvenila i nadražaja oka.

Saznaj više

Povezane teme

Bolest suhog oka

Bolest suhog oka

Bolest suhog oka je poremećaj suznog filma koji nastaje zbog smanjene produkcije suza, smanjenja njihove kvalitete ili njihovog pretjeranog isparavanja čime se izaziva oštećenje površine oka, a povezano je sa subjektivnim očnim smetnjama poput osjećaja zatezanja, pijeska u očima, crvenila. Umjetne suze prvi su izbor za terapiju prilikom pojave simptoma suhog oka.

Saznaj više
Glaukom

Glaukom

Glaukom je kronična, progresivna bolest očnog živca koja rezultira propadanjem vidnog polja i gubitkom vidne funkcije. Glavni čimbenik rizika je povišeni očni tlak. Bolest može dovesti do sljepoće ukoliko se ne liječi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i odgovarajućem liječenju može se prevenirati trajni gubitak vida i kontrolirati tijek bolesti. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.