Žensko zdravlje

Poremećaj vaginalne mikroflore

Ravnotežu vaginalne mikroflore mogu narušiti brojni čimbenici – od stresa, oslabljenog imunološkog sustava uzrokovanog bolešću ili prehladom pa sve do korištenja lijekova kao što su antibiotici ili kontracepcijske pilule koje utječu na kvalitetu vaginalne flore. Najčešći simptomi su subjektivne smetnje poput svrbeža, peckanja i iscjetka iz rodnice koji je često neugodna mirisa.

Promijenjene osobine iscjetka, svrbež ili crvenilo u genitalnoj regiji mogu ukazivati na upalu rodnice. Najčešći su uzroci bakterijske i gljivične infekcije (bakterijska vaginoza i vaginalna kandidijaza) ili trihomonijaza. Iznimno je važno liječiti ove upale jer je u protivnome moguć razvoj komplikacija, poput steriliteta, upale zdjeličnih organa, prijevremenog poroda i sl.

Važno je napomenuti da se takve infekcije često ponavljaju. Međutim, one mogu biti i bez uočljivih simptoma i bit će otkrivene samo na ginekološkom pregledu. Zbog izostanka upozoravajućih simptoma još su opasnije jer, ako se ne liječe, mogu razviti iste komplikacije kao i infekcije sa simptomima.

Infekcija HPV-om jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija, njome se u nekom razdoblju svog života inficira više od 50 posto žena (ali i muškaraca). Brojni su tipovi HPV-a; neki su niskog, a drugi visokog rizika. Uz prisutnost HPV-a visokog rizika povezuje se povećan rizik za razvoj karcinoma vrata maternice, što svaka žena mora imati na umu. Odgovorno spolno ponašanje te uredne životne i higijenske navike temelj su očuvanja intimnog zdravlja žene, a probiotici koji sadrže specifične sojeve lactobacila nezaobilazna su pomoć u tim nastojanjima.

Rješenje iz JGL-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.