Probiotici za urogenitalno zdravlje

Uobičajena terapija bakterijske vaginoze odgovarajućim lijekovima vrlo je djelotvorna, no bolest se često opetovano javlja, upravo zbog poremećene mikroflore rodnice.

U prva tri mjeseca nakon liječenja, bakterijska vaginoza ponavlja se u 15 do 30 posto slučajeva, a nakon dužeg razdoblja gotovo 50 posto žena imat će iste simptome. Uz vaginalne kandidijaze, javlja se 20 do 40 posto obnovljenih upala četiri do šest tjedana nakon provedenog liječenja. Iz tog je razloga, uz liječenje akutne infekcije, važno oporaviti vaginalnu floru.

Floru rodnice moguće je učinkovito obnoviti podizanjem količine laktobacila oralnim probioticima. Međutim, treba znati da svaki probiotik nije isti, samo vrlo mali broj sojeva ima sposobnost naseljavanja sluznice rodnice. Zato probiotik treba pažljivo odabrati i koristiti dovoljno dugo da stabilizira vaginalnu floru i tako pomogne u sprečavanju ponavljanja infekcije.

Ispitivanja pokazuju da je potrebno osigurati dodatak izabranih probiotičkih sojeva tijekom jednog mjeseca. Danas su poznata dva soja koja dokazano nastanjuju rodnicu. To su Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14®. Oralno uzimanje ovih probiotika jednostavno je i prikladno svakoj životnoj dobi žene. Posebno je prihvatljivo za trudnice i djevojke kod kojih se liječenje ne smije provoditi lijekovima za vaginalnu primjenu. Kada je kod određenog broja žena potrebno ubrzati naseljavanje probiotičkih bakterija, uz oralne je kapsule moguće koristiti i vaginalni oblik, najbolje tijekom tjedan dana.

Svaka žena mora znati da upala rodnice zahtijeva ginekološki pregled, liječenje i mnogo strpljenja, ali uz pravilan pristup nije nerješiv problem. Higijena je važan dio zdravlja, ali nije dobro pretjerivati s intimnom higijenom i agresivnim ispiranjem. Svakodnevna njega, od djetinjstva do starosti, mora se provoditi blagim intimnim sapunom koji čuva prirodnu mikrofloru i kiseli pH.

Žene zrele dobi, u menopauzi ili postmenopauzi, često se susreću i s problemom suhoće rodnice i vanjskog intimnog područja, što također može pogodovati razvoju upale. Odabrani probiotici te biljni proizvodi za smanjenje menopauzalnih tegoba (proizvodi s ekstraktom livadne djeteline), kao i ovlaživači intimnog područja u obliku gela, mogu značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.