„Alergični na alergije” – alat za borbu protiv ambrozije

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je javnozdravstvenu akciju "Alergični na alergije". Cilj akcije jest sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu - ambroziji. U javnozdravstvenoj akciji "Alergični na alergije" Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju partnerski prati JGL.

"Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima", naglasila je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr. med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan od najjačih poznatih alergena: "Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični su simptomi, primjerice, crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži".

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludi ambrozije Hrvatsko alergološko društvo u sklopu je akcije "Alergični na alergije" uz podršku JGL-a odlučilo izraditi aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom "Alergični". Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na platformama za Android i iOS aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno - dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije "Alergični" koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket JGL-a s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair. Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web-stranici akcije - alergicni.com.

Uz to, na www.alergicni.com korisnici mogu pronaći zanimljive informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar, kao i informacije o proizvodima JGL-a iz linija Aqua Maris, Vizol S, Pantexol i Normia koji pomažu u borbi protiv alergijskih simptoma.

Povezani proizvodi

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.