Dobit JGL-a 77,3 milijuna kuna u 2017. godini

JGL grupa tijekom 2017. godine stabilizirala je i poboljšala operativno poslovanje te postavila dobre temelje za daljnji rast.

Zahvaljujući značajnom smanjenju zaduženosti i rastu prodaje na svim ključnim tržištima, JGL Grupa realizirala je ukupne prihode u visini od 931,4 milijuna kuna, što je u odnosu na 2016. godinu rast od devet posto.

Pritom su direktan utjecaj na smanjenje profitabilnosti iz operativnog poslovanja imala ulaganja u jačanje tržišnih pozicija ključnog brenda Aqua Maris u Rusiji, optimizacija zaliha, kao i promjena poslovnog modela radi jednokratnog troška restrukturiranja.

"Poslovna transakcija prodaje brendova u Rusiji bila je ključna za financijsko restrukturiranje i smanjenje duga te je matičnoj tvrtki stvorila pufer za strateško fokusiranje u području respiratornog i oftalmološkog segmenta, za daljnja investiranja u nova tržišta, kao i razvoj novih proizvoda. Struktura realizacije prodaje JGL grupe, u kojoj dominira izvoz, iz godine u godinu potvrđuje da je odabrani strateški smjer internacionalizacije, a u pojedinim segmentima i globalizacije poslovanja, bio ključan za dugoročnu održivost poslovanja. Unatoč stalnim izazovima i promjenama na globalnom farmaceutskom tržištu koje uspješno svladavamo, naše su stečene tržišne pozicije stabilne.", izjavio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Realizirani poslovni prihodi JGL grupe iznose 908,4 milijuna HRK, što je rast od gotovo 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Prihodi od prodaje proizvoda dosegli su 728,3 milijuna kuna, što je rast od 39 posto u odnosu na 2016. Dobit prije poreza JGL grupe iznosi 77,3 milijuna kuna, što je pet postotni rast u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

S obzirom na to da je novoosnovano poduzeće Jadran LLC Moskva preuzelo prodaju na tržištu Rusije, primjenom transfernih cijena promijenjena je struktura prihoda od prodaje.

JGL d.d. i dalje u rezultatu sudjeluje sa značajnim udjelom od 49 posto, na drugom mjestu je Jadran LLC Moskva s 26 posto udjela, te slijedi lanac ljekarni Pablo s 18 posto udjela u prodaji JGL Grupe. JGL d.d. zabilježio je rast poslovnih prihoda od tri posto, pri čemu je prodaja u zemlji povećana za nešto više od četiri posto, dok prihodi u inozemstvu bilježe rast od 42 posto. Pritom, udio izvoza u prihodima od prodaje iznosi 78 posto.

Tijekom 2017. godine u JGL d.d.-u uspješno su lansirana čak 73 proizvoda na različitim internacionalnim tržištima, od kojih 87 posto čine proizvodi iz vlastitog razvoja, a pripremljeno je i na registraciju predano 117 prvih aplikacija, od kojih su 94 dobivena odobrenja. Od tog broja, u regiji Jugoistočne Europe bilo je ukupno 36 lansiranja, u regiji CIS njih 27 te deset lansiranja u B2B segmentu poslovanja (Italija, Poljska, Filipini, Španjolska, Rumunjska, Tajland).

U matičnoj tvrtki ostvarena je neto prodaja u iznosu od 429 milijuna kuna, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 24 posto. Pritom, regija Jugoistočne Europe pokazuje stabilnu situaciju uz blagi rast od 4 posto, prodaja u regiji CIS povećana je za 34 milijuna HRK, a rast bilježi i regija Globalnih tržišta prvenstveno zbog novopokrenutih suradnji u segmentu B2B-ja.

Tijekom dvanaest mjeseci ukupno je potpisano 15 novih B2B ugovora, za tržišta strateških regija EU-a, MENA-e i ASEAN-a. Ugovorima je uglavnom obuhvaćen portfelj iz triju skupina proizvoda – sprejeva za nos Meralys, proizvoda na bazi morske vode Aqua Maris, lijekova za terapiju glaukoma te OTC proizvoda očnih kapi brenda Vizol S. Tijekom izvještajnog razdoblja modelom out licenciranja i ugovorne proizvodnje s našim B2B partnerima započela je prodaja u Italiji, Španjolskoj, Rumunjskoj i Poljskoj te su realizirana nova lansiranja u Poljskoj, Portugalu, Mađarskoj, Austriji, na Filipinima i Tajlandu.

Uz promjenu poslovnog modela u Rusiji, s ciljem daljnjeg ojačavanja operativnog poslovanja i podizanja profitabilnosti, u novi poslovni ciklus koji je počeo s 31. prosinca 2017. JGL d.d. ušao je s jednostavnijim modelom monističkog upravljanja. Na poziciju izvršnog direktora JGL-a posljednjeg dana 2017. došao je Mislav Vučić, menadžer s bogatim međunarodnim iskustvom u farmaceutskom biznisu.

S obzirom na to da je u izvještajnom razdoblju na svim tržištima na kojima je Grupa prisutna s vlastitim operacijama zabilježen financijski i naturalni rast, nastavak trenda rasta očekuje se i u 2018. poslovnoj godini.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.