Dvoznamenkasti rast unatoč krizi zbog pandemije

U prvoj polovici ove godine JGL je u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti. Naime poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije bolesti Covid-19 koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta. Taj rezultat je tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a.

"Ovo je sjajan rezultat jer govori kako smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima. Rusija je i dalje naše najveće tržište, na kojem smo ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to  smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što nas posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđujemo konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravamo jako važan izvor novih prihoda, u kojem nemamo rizik tečajnih razlika”, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a. Dodaje da su dvoznamenkasti rast ostvarili svi ključni brendovi kompanije, od Vizola S koji raste preko 70 posto, do Aqua Marisa, Meralysa, Aknekutana i Folacina.

Nastavlja se i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Na kraju prve polovice godine faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) dodatno je snižen s 2.8x s kraja 2019. godine, na 2.2x.

"S obzirom da smo imali snažan rast prihoda, a istodobno smo dobro kontrolirali troškove, u prvoj polovici 2020. smo povećali operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto. Povećanje profitabilnosti za 4 posto p.p. je uistinu izvanredan rezultat”, tumači Vučić i napominje da su u istom razdoblju imali negativan utjecaj tečajnih razlika u iznosu od 15,5 milijuna kuna. Izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima, uspjeli su skoro u potpunosti nadoknaditi taj trošak.

U drugoj polovici godine u kompaniji će se nastaviti s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije.

Najveća ulaganja usmjerit će se prema JGL-ovom Aqua Maris i Meralys portfelju za prevenciju i higijenu u predstojećoj sezoni prehlade, gripe i virusa. Također, s obzirom da nas nove okolnosti života i rada sve više vežu uz boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, pred raznim elektronskim ekranima, predviđen je i porast potražnje za visokokvalitetnim Vizol S rješenjima bez konzervansa za probleme suhog i crvenog oka.

Poslovni prihodi na razini Grupe, uključujući ljekarnički dio poslovanja kroz ZU Pablo  i segment dijetetike i kozmetike kroz tvrtku kćer Adrialab, u prvoj polovici 2020. također bilježe 16 posto rasta i dosežu 453 milijuna kuna. Operativna dobit (EBITDA) JGL Grupe iznosi 71 milijun kuna, što čini rast od 54 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, dok je dobit prije oporezivanja 28 milijuna kuna.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.