Fond za zaštitu okoliša JGL-u dodijelio 2,5 milijuna kuna

Mate Poropat, direktor za farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a potpisao je u ime kompanije s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli besplatnih sredstava u sklopu poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama".

Ugovor koji obuhvaća četiri projekta povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4,02 milijuna kuna, a JGL-u su dodijeljena sredstva u iznosu 2,51 milijuna kuna koja pokrivaju 63 posto ukupne vrijednosti projektnog prijedloga.

U povodu svečanog potpisivanja, održanog u sjedištu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Poropat koji je i voditelj projekta, zahvalio se Fondu koji je pratio i prethodna ulaganja JGL-a u povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji: "Naša kompanija kontinuirano radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti u proizvodnji i cjelokupnom poslovanju što je Fond prepoznao i podržao. Pridržavanje najviših standarda zaštite okoliša obveza je svake organizacije, a JGL-u koji je duboko utkan u život zajednice u Rijeci, to je dio kompanijskog DNA".

JGL će odobrenim sredstvima realizirati četiri projekta. Prvi je izgradnja nove fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu kompanija će ovom investicijom štedjeti 218 tisuća kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u minimalnom iznosu od 44,5 tone godišnje.

Drugi je vezan uz sanaciju krova skladišta ulaznih materijala na lokaciji Svilno 1, s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.

Slijedi projekt zamjene rashladnika sterilnih otopina s novim, energetski učinkovitijim. Četvrti projekt vezuje se uz pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina kojim će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je ukupna sredstva u iznosu od 269 milijuna HRK za projekte 77 hrvatskih kompanija.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.