Generički lijekovi ključni za održivost zdravstvenog sustava i razvoj gospodarstva

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održana je konferencija „Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti terapija: efikasni, dostupni i pouzdani – cijenimo li ih samo onda kada nestanu?“ posvećena ulozi generičkih lijekova u zdravstvenom sustavu te dugoročnoj održivosti industrije strateški važne za jačanje europskog i hrvatskog gospodarstva. Konferenciju je organizirala HUP Udruga proizvođača lijekova (UPL), a skupu su nazočili predstavnici institucija, diplomacije, javnoga zdravstva, udruga pacijenata te farmaceutske industrije i proizvođača okupljenih u HUP-UPL.

„Hrvatska je jedna od rijetkih europskih država koja ima dugu i uspješnu tradiciju farmaceutske proizvodnje na svome tlu. Industrija je to s dugom tradicijom, tisućama zaposlenih radnika, snažno izvozno orijentirana, iznimnog razvojno-istraživačkog potencijala i zavrjeđuje punu pažnju društveno-političkih aktera,  koji u svojim rukama drže ključne alate za oslobađanje njezinih punih potencijala - investiranja, istraživanja i razvoja, proizvodnje i još snažnijeg zapošljavanja“, istaknula je direktorica HUP-a Irena Weber dodavši da u HUP-u regulatorne promjene vide kao priliku da Hrvatska postane centar europske farmaceutske proizvodnje, znanja i izvrsnosti.

Uvodno je predavanje održao Adrian van den Hoven, glavni direktor europske udruge proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Medicines for Europe koji je sažeo promjene u europskoj farmaceutskoj regulativi: „Reforma farmaceutskog zakonodavstva EU-a usmjerena je na poboljšanje pristupa lijekovima u svim zemljama EU-a, želi osigurati jednakost pristupa lijekovima u EU, a druga važna stvar je komunikacija Europske komisije koja se odnosi na smanjenje nestašica lijekova. Komunikacija uključuje konkretne aktivnosti kao što je uvođenje kriterija za sigurnost opskrbe u pravila za nabavu lijekova na razini EU-a. EU također razmatra politiku zajedničkog ulaganja s farmaceutskom industrijom u proizvodnju ključnih lijekova i aktivnih farmaceutskih sastojaka u Europi. Za to je nužan pravni akt sličan onom za proizvodnju mikročipova.” Dodao je i da je zbog konsolidacije industrije 26 posto generičkih lijekova povučeno iz barem jedne države članice EU-a te da je situacija bitno gora za kritične antibiotike i onkološke lijekove jer se većina tržišta EU-a oslanja na manje od tri dobavljača. 

Okupljenima su se obratili i Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Uprave Pliva Hrvatska te Ana Gongola predsjednica HUP-UPL-a i članica Uprave Sandoza, a uslijedila je panel rasprava na temu „Proizvodnja i opskrba lijekovima u Hrvatskoj i Europi danas – što želimo i kako održivo postići taj cilj?“ u kojoj je sudjelovao Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a. 

„Prije svega važno je naglasiti kako su za jaku farmaceutsku industriju najpotrebniji kvalitetni ljudi. Činjenica je da je količina tradicije i pameti u farma industriji u krugu od 160 kilometara oko Zagreba visoko koncentrirana. Nadalje, potrebno se osvrnuti na Zakon o poticanju ulaganja, koji je kvalitetan i za poticanje razvoja i proizvodnju, međutim isti je već 20 godina, a u tom periodu okolnosti su se značajno promijenile. Iznosi koji su u njemu spomenuti više nisu relevantni, posebice ako gledamo što danas naša industrija planira i želi – a želi puno značajnije stvari“, naglasio je Mislav Vučić koji je u panelu sudjelovao uz Tomislava Sokola, zastupnika u Europskom parlamentu, Teu Strbad, pomoćnicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Sanju Matić, voditeljicu Odsjeka za potrošnju i cijene lijekova – HALMED, Marka Đereka, člana uprave Belupa i Jasminka Hercega, predsjednika uprave Medike d.d.

U posljednjem panel konferencije na temu Kako shvaćamo i koliko cijenimo generičke lijekove u svakodnevnom radu i liječenju?“ diskutiralo se o liječničkoj i ljekarničkoj praksi te kako je u istoj ugrožena pacijentova dobrobit i odnos liječnik-pacijent ukoliko određenog  lijeka nema, jer se pacijenti imaju  tendenciju vezati za svoj lijek. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.