Izložba povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj

JGL Muzej farmacije u suradnji s Gradom Rijekom postavio je izložbu "Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20. stoljeća”, koju će posjetitelji moći razgledati do 27. srpnja. Time je muzej dao doprinos povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj i 30 godina JGL-a, a čime je dodatno obogaćen i turistički sadržaj za sve posjetitelje Rijeke ovih dana. 

"Farmacija je dala neporeciv doprinos civilizaciji, a ljekarne su oduvijek bile važna spona urbanog razvoja, utkana u svakodnevni život građana. Osnivanje ljekarne u bilo kojem gradu oduvijek je predstavljalo značajan zdravstveni događaj. Zato nas izuzetno veseli što Riječanima, ali i svim gostima, možemo pokazati i ovaj dio naše bogate povijesti i zahvaljujemo JGL Muzeju farmacije na tome”, istaknula je na otvaranju izložbe Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Najstarija hrvatska ljekarna nalazi se u Trogiru i datira iz 1271. godine, a jedna od najstarijih očuvanih ljekarni u Europi samostanska je ljekarna Male Braće u Dubrovniku. Počeci ljekarništva u Rijeci sežu pak u 1437. godinu, kad se u zapisima gradskog notara Antona De Renna spominje Antonio Pertusan, ljekarnik iz Venecije. 

"Naša zemlja baštini dugu ljekarničku tradiciju koja se razvijala istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu. Ove godine slavimo dva značajna jubileja, 30 godina JGL-a i 750 godina farmacije na tlu Hrvatske, stoga smo ovom izložbom željeli odati počast i poštovanje ljekarnicima i ljekarničkoj struci”, naglasila je Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a.

Zanimljivo je da se neke od povijesnih ljekarni u Rijeci i danas nalaze na istome mjestu.

"Drago nam je što JGL Muzej farmacije ovom izložbom našim sugrađanima predstavlja jedan segment svakodnevnog života Rijeke s početka 20. stoljeća. Ljekarne tada nisu bile samo zdravstvene ustanove, nego i mjesta okupljanja riječkih i sušačkih intelektualaca”, zaključio je Marin Pintur, autor izložbe i kustos JGL Muzeja farmacije. 

JGL Muzej farmacije otvoren je u listopadu 2020. godine kao prvi privatni muzej takve vrste u Hrvatskoj, a u Užarskoj ulici 11 može se razgledati stalan postav muzeja, koji modernim pristupom spaja povijest farmacije u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.