JGL izdao obveznice u iznosu od 140 milijuna kuna

Tvrtka JGL izdala je 20. travnja 2011. obveznice u nominalnom iznosu od 140 milijuna kuna, dospijeća 10. lipnja 2016. godine. Kamatna stopa Obveznica je promjenjiva te za prvo obračunsko razdoblje iznosi 5,7625%, a utvrđena je na temelju prosječne kamatne stope na posljednje četiri aukcije jednogodišnjih kunskih trezorskih zapisa MF RH koja su prethodila datumu zatvaranja razdoblja upisa uvećano za premiju rizika instrumenta JGL-a od 2,25%.

Važno je naglasiti kako je sredstvima prikupljenima izdanjem Obveznica JGL osigurao dugoročne izvore financiranja JGL grupe, kako financiranja investicijskih projekata, tako i potreba za dugoročnim financiranjem obrtnog kapitala. Također, navedenim izdanjem djelomično je refinancirano staro izdanje iz 2007. godine (dospijeća 2012. godine) kao i kratkoročni izvozni kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak d.d.

S obzirom na činjenicu da je obveznica neosigurani instrument financiranja, bitno je napomenuti i kako je većina nekretnina JGL-a ostala slobodna u smislu kolateralizacije budućih kreditnih aranžmana što osigurava dugoročnu perspektivu u financiranju strateških projekata tvrtke. Uz spomenuto, razlog zadovoljstva ostvarenom transakcijom leži i u izdanju u "čistoj" kuni što eliminira eventualni negativni utjecaj promjene tečaja na poslovne rezultate tvrtke.

Spomenimo i kako su ulagatelji u obveznice, njih 23, redom domaći obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, investicijski fondovi, banke i osiguravajuća društva. Za predstavnike svih navedenih fondova 12. travnja 2011. upriličena je i prezentacija obvezničkog izdanja u prostorijama JGL-a kada je Izvršni odbor tvrtke, pojačan Direktorom osiguranja kvalitete, prezentirao JGL s posebnim osvrtom na proizvodne procese i kapacitete.

"S obzirom na visok iznos izdanja, veliki interes investitora i postignutu vrlo povoljnu kamatnu stopu, JGL je više nego zadovoljan rezultatima izdanja i očiglednim povjerenjem koje uživa na hrvatskom tržištu kapitala" - kažu u Odjelu financija/računovodstva koji je bio zadužen za provedbu izdanja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.