JGL Muzej farmacije nastavlja s misijom afirmiranja ljekarništva – otvorena izložba o Algi Sušak

Izložba „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja” otvorena u Muzeju grada Rijeke, u suradnji s JGL Muzejom farmacije, donosi zanimljivu priču o ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju Alga, za koju autori izložbe naglašavaju da zaslužuje biti ispričana jer je dio nacionalne povijesti farmacije s kojom žele upoznati i novije generacije.

Veseli nas što smo, zajedno s Muzejom grada Rijeke, još jednom približili prošlost našim građanima Rijeke i prisjetili se važne ostavštine istaknutih Riječana. Priča o Algi priča je o poduzetničkom duhu, o vizionarstvu i avangardnim marketinškim idejama. I u Muzeju grada Rijeke i u JGL Muzeju farmacije smatramo da je važno ispričati priču o Laboratoriju Algi i omogućiti da vizija i trud njegovih osnivača budu svima dostupni. Ovo je treća izložba koju JGL Muzej farmacije provodi u suradnji s Muzejom Grada Rijeke, a time ispunjavamo našu misiju afirmacije ljekarništva i ljekarničke struke, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, što je kroz povijest bilo značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije, a to je i danas”, kazala je na otvorenju izložbe Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnoga odbora JGL-a.

Ljekarničko-kozmetički laboratorij Alga osnovali su magistri farmacije Dinko Budak i Vladimir Kezele, a isti je ostavio značajan trag u povijesti Rijeke te je nezaobilazan dio gospodarske povijesti zlatnih godina Sušaka u godinama između dva svjetska rata. Prva polovica 20. stoljeća bila je zlatno doba poslovanja Alge, a ono je bilo vezano uz Sušak, gdje se nalazio njihov proizvodni pogon. Sušak je u tom periodu važan jugoslavenski grad i gospodarsko središte, značajna luka i sjecište prometnih putova. Od 1924. godine započinje preobražaj malog mjesta u važno političko, gospodarsko, kulturno, trgovačko i prometno središte te će se do početka Drugog svjetskog rata udvostručiti broj stanovnika Sušaka. Alga i Sušak usporedno se razvijaju, a svaki Algin proizvod ne propušta natpisom na ambalaži podsjetiti odakle dolazi i gdje se proizvodi.

Alga nam iznova dokazuje da su razvoj i kreativnost obilježavali ljude koji su gravitirali ovom prostoru te uspješno čuvali naš identitet. Ova izložba govori o bogatoj gospodarskoj povijesti i baštini na koju smo ponosni, ali daje nam i perspektivu budućnosti Rijeke kao sigurne luke za ostvarivanje gospodarskih ideja i otvaranje novih radnih mjesta. Alga potvrđuje da su farmacija i ljekarništvo u Rijeci u tom periodu bili osnovne grane gospodarstva, a JGL danas kao globalni igrač, koji nikad ne zaboravlja otkuda je potekao, nastavlja svojim društveno odgovornim poslovanjem podsjećati na kulturu i baštinu našeg kraja. Zahvaljujem Muzeju grada Rijeke, JGL Muzeju farmacije, ali i Državnom arhivu u Rijeci, u kojem je veliki dio artefakata bilo pohranjeno”, zaključio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Autori izložbe su Kristina Pandža i Rafaela Ban, kustosice Muzeja grada Rijeke, te Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije. Izložbu se u Kockici Muzeja grada Rijeke može posjetiti do 31. svibnja 2023. godine.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.