JGL ostvaruje 69 posto ušteda u električnoj energiji

Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima u sklopu poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, JGL je ostvario 69 posto ušteda u električnoj energiji u sklopu četiri realizirane cjeline – izgradnje fotonaponske elektrane, rekonstrukcije krova, zamjene rashladnika te primjenom novog sustava pripreme tople vode.

Unutar cjelokupnog proizvodno-skladišno-logističkog kompleksa JGL Pharma Valley na Svilnom ostvareno je 3,1 posto uštede u električnoj energiji, a implementacijom će se ostvariti ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova za ekvivalent od 55,8 tona godišnje. 

"JGL je u 2016. godini uveo normu ISO 50001 za sustav upravljanja energijom, stalno kontroliramo potrošnju i tražimo poboljšanja. Jedna od prilika za poboljšanje energetske učinkovitosti je i ova suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s čijim smo posredničkim tijelima ostvarili izuzetnu suradnju, osobito s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući njihovoj stručnosti i profesionalnosti u ulozi posrednika te našim angažmanom u vođenju, priveli smo projekt kraju", istaknuo je Mate Poropat, izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.

Ugovor koji obuhvaća spomenuta četiri projekta povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4,020.117,31 kuna, a JGL-u je dodijeljeno 2,514.426,58 kuna bespovratnih sredstava.

Najopsežniji je svakako bio projekt izgradnje fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju zahvaljujući kojoj kompanija postaje proizvođač električne energije za svoje potrebe. Iz nove elektrane u prosjeku će se dobivati 2,5 posto ukupne energije za potrebe svih lokacija JGL-a. Smanjenje ovisnosti o isporuci iz postojeće mreže najbolje se očituje na primjeru lokacije novog kompleksa JGL Pharma Valley koji će tijekom sunčanog dana uspjeti crpiti i do 25 posto potrebne električne energije iz sunca. 

Uz to, rekonstrukcijom krova na jednom od objekata povećan je izolacijski sloj te su se, osim energetskih ušteda, postigli značajno bolji temperaturni uvjeti u skladišnom i logističkom objektu. Osim bolje energetske slike, ovom intervencijom uspješno su zadovoljeni i regulatorni zahtjevi dobre proizvođačke prakse ključnih tržišta kompanije u zemljama EU-a i CIS-a po pitanju oscilacije parametra temperature. Također, ugradnjom rashladnika najmodernijeg sustava, osigurana je energetska ušteda, sigurniji rad bez prekida, smanjenje buke te uporaba ekološki prihvatljivijeg rashladnog sredstva. JGL-u je to važno jer se time poboljšavaju temelji za rad strateški najvažnijeg dijela proizvodnog pogona – sterilnih otopina. 

Posljednjim projektom, uporabom obnovljivih izvora energije za rad dizalice topline i sunčanih kolektora kao izvora grijanja tople potrošnje vode, značajno su se povećale performanse, kao i raspoloživost kapaciteta tople vode, što osigurava nesmetani rad uz malu uporabu klasičnih energenata. Time je za sve tehnološke potrebe za toplom vodom na lokaciji Svilno 1 omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije.  

Cijela investicija u četiri projekta bi se kroz uštede u energiji, ne uzimajući u obzir neizravne pogodnosti, trebala vratiti za 8,5 godina, što je vrlo povoljno razdoblje za ovaj tip ulaganja.

"S obzirom na iskustvo u realiziranim projektima, kao i dobru suradnju s posredničkim tijelima, JGL planira i dalje aktivno nastaviti koristiti namjenska sredstva iz EU-a za energetske projekte. U slučaju otvaranja novoga natječaja, planiramo se kandidirati s novim projektima, a s obzirom na naš dugoročni cilj da cijeli kompleks JGL Pharma Valley tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz energije sunca.  Ima dakako još i niz drugih inicijativa kao što je, primjerice, zamjena rasvjete u proizvodnim i uredskim prostorima, kao i zamjena uređaja energetski efikasnijima", zaključuje Poropat.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.