JGL preuzima imovinu srbijanske kompanije BG Pharm

Preuzimanjem proizvodnih pogona, intelektualnog vlasništva i opreme srbijanske kompanije u stečaju BG Pharm JGL je nastavio s ciklusom razvoja i širenja poslovanja te ulaganja u nove proizvodne pogone, po prvi put izvan Hrvatske. Naime, prepoznavanje akvizicijskog potencijala na susjednom tržištu na kojemu kroz tvrtku kćer poslujemo već 12 godina, dogodilo se paralelno s aktualnim investicijskim projektom izgradnje Pharme Valley s kojim se namjeravaju udvostručiti kapaciteti i konkurirati na globalnom tržištu zdravlja.

Tvrtka BG Pharm osnovana je 1989. godine u Beogradu kao privatno poduzeće, a na domaćem i stranom tržištu postala je prepoznatljiva u područjima distribucije lijekova i proizvodnje kozmetike, dijetetskih proizvoda i lijekova. Stečajni postupak pokrenut je 2012. godine. JGL je preuzeo proizvodni i skladišni prostor BG Pharme u Sopotu kraj Beograda, dio opreme, kao i dvadesetak registriranih licenci.

Srbijansko tržište lijekova samo u prošloj godini vrijedilo je 650 milijuna eura i bilježi konstantan rast. Osim Folacina (folna kiselina), koji je jedini JGL-ov lijek koji se za sada nalazi na listi RFZO-a, u Srbiji je tvrtka prisutna i s brendovima poput Aqua Marisa, Lactogyna, Normije, Vitalije, Dramine i Holyplanta, ima deset registriranih lijekova, a s dodatnih pet je u postupku registracije. Već dulje vrijeme čeka se i završno odobrenje komisije za stavljanje na listu Latanox kapi za oči, prve generičke inačice latanoprosta, kao i Larone (lansoprazol). Uz konkuriranje na pozitivnoj listi lijekova, formiranjem tvrtke JGL Srbija d.o.o. u kojoj će se za sada proizvoditi suhi oralni oblici, tvrtka će nastaviti širiti portfelj Rx i OTC proizvoda.

Pogodnost akvizicije svakako leži u činjenici da Srbija, prema određenim zemljama na kojima posluje JGL - Rusijom, Kazakstanom, Bjelorusijom, Turskom, kao i svim zemljama CEFTA-e - ima preferencijalni carinski tretman, odnosno potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Uz to, u Srbiji su manji porezni pritisci na poslodavce, kao i nešto je jeftinija a izrazito dobro educirana radna snaga u području razvoja i proizvodnje lijekova. Također, s obzirom da JGL u Srbiji već godinama ima tvrtku kćer, osnivanjem zasebnog pravnog lica koje će akvizirati dvije cjeline, moguće je dobiti državne subvencije za novootvorena radna mjesta, koje nisu zanemarive.

S obzirom na pokretanje proizvodnje koja će velikim dijelom biti orijentirana na domaće, a djelomično na izvozna tržišta, značajno investiranje u tehnologiju, a što je najvažnije, i otvaranje novih radnih mjesta, vjerujemo da će JGL ostvariti uspješno poslovanje i postati relevantan poslovni subjekt.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.