JGL prva hrvatska farmaceutska tvrtka s certifikatom ISO 50001

JGL je prva farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj certificirana prema normi sustava upravljanja energetskom učinkovitošću ISO 50001:2011. Nakon ISO 22000:2005, 9001:2008 i 13485:2012, riječ je o četvrtoj po redu normi integriranoj u poslovanje JGL-a d.d., kao i prvoj na razini Grupe koja je osim u JGL d.d., implementirana i u tvrtku kćer Adrialab d.o.o.

"Norma ISO 50001 dopunjava i poboljšava procese upravljanja koje je JGL već implementirao korištenjem standarda sustava kvalitete i sigurnosti hrane. Primjenom norme ISO 50001:2011 nećemo samo smanjiti utjecaj na okoliš, nego ćemo racionalizirati i korištenje energenata te osigurati dugoročnu održivost i konkurentnost poslovanja", tumači Mate Poropat, Izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.

JGL se za uvođenje norme ISO 50001:2011 pripremao još tijekom planiranja i projektiranja kompleksa Pharma Valley na lokaciji Svilno 2. Tijekom same izgradnje novih proizvodnih pogona, implementirana su mnoga rješenja iz područja zaštite okoliša koja su u sadašnjoj praksi neuobičajena i iznad zakonom propisanih zahtjeva - od ugradnje sustava ventilacije u čistim sobama sa sustavom "free cooling" koji upravlja uporabom svježeg vanjskog zraka ovisno o temperaturi, do energane s rashladnim tornjem velike efikasnosti. Sve to skupa znači godišnju uštedu u energiji od 2,5 milijuna kuna, odnosno 3.641 MW/h, što predstavlja značajno manju emisiju CO2 od 855 tona godišnje.

Tvrtka JGL u svoje poslovanje kontinuirano ugrađuje postulate društvene odgovornosti te u interakciji s ostalim dionicima nastoji biti primjer i doprinositi usklađivanju vlastitog dugoročnog rasta i razvoja s razvojem okruženja. Temeljno opredjeljenje JGL grupe u upravljanju energijom jest postizanje mjerljivih ušteda u korištenju i potrošnji energenata.

Projektni tim JGL-a je u suradnji s konzultantskom kućom Šušnić d.o.o. osmislio cjelokupan JGL-ov sustav upravljanja energijom i definirao opće ciljeve JGL grupe povezane s energijom:

  • trajno držanje pod kontrolom energetskih gubitaka u razvoju, kontroli i distribuciji primjenom preventivnih metoda održavanja mreže i investicijama u cjelokupni sustav;
  • osiguravanje dostupnosti informacija i podataka, kontinuirano unaprjeđenje metoda za analizu podataka o vlastitoj potrošnji energenata (el. energija, voda, gorivo, plin) te prepoznavanje prilika i primjena aktivnosti za poboljšanje energetskih performansi;
  • trajno podizanje svijesti o važnosti energetske učinkovitosti kod svih korisnika;
  • nabavljanje energetski učinkovitih strojeva, uređaja i vozila te energetskih usluga;
  • pri projektiranju, nadogradnji i modernizaciji - vođenje brige o energetskoj učinkovitosti;
  • kontinuirano unaprjeđenje sustava upravljanja energijom u skladu sa zahtjevima norme ISO 50001:2011;
  • trajno usklađenje i težnja nadilaženju zakonskih i ostalih zahtjeva u području upravljanja energijom, ali i u svim ostalim područjima primjenjivima na naše poslovanje.

Sukladno globalnom standardu za upravljanje energetskom učinkovitošću, sustav upravljanja energijom JGL grupe certificirala je kuća Bureau Veritas, a uložena sredstava sufinancirana su od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 40 posto ukupnog troška projekta.

JGL izdao osmo Izvješće o održivom razvoju za 2015. godinu

Ispravnost JGL-ovih nastojanja u društveno odgovornom poslovanju, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša, potvrdio je ovih dana i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj koji je prihvatio osmo Izvješće o održivom poslovanju te tvrtke.

U svome mišljenju, Upravno vijeće HR PSOR-a navodi kako je "vidljivo da je JGL u proteklom periodu proveo niz uspješnih aktivnosti čiji je cilj bio unapređenje poslovanja, ali i smanjenje utjecaja na okoliš, kao i pozitivni utjecaji na društvo. Najvrjedniji je pothvat investicija u nove pogone i preseljenje proizvodnje u Pharma Valley, što rezultira većom fleksibilnosti te povećanom cjenovnom konkurentnošću, no istovremeno i boljom iskoristivosti energije i resursa, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Mogu se istaknuti neke koristi, kao što je korištenje tehnološke otpadne vode za zalijevanje, postavljanje solarnih sustava za grijanje vode te LED rasvjeta. Načelo ravnoteže i ove je godine vrlo kvalitetno primijenjeno prilikom izrade izvješća te su količina i raznovrsnost informacija pružile široku sliku o poslovanju i utjecajima na okoliš i društvo, kao i pokazale odgovornost kojom JGL prihvaća svoje obveze u tom smislu. Želimo da JGL nastavi ovu praksu izvrsnosti u pogledu održivosti", stoji u obrazloženju UV-a HR PSOR-a.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.