JGL sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj povećava energetsku učinkovitost

Predstavnici JGL-a predstavili su projekt "JGL Energetski učinkovito društvo", sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o projektu provedbe mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima JGL Pharma Valley u Svilnom kroz implementaciju novih rješenja za bolju iskoristivost energije i resursa, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok je posredničko tijelo razine 2 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.020.117,31 kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2.514.426,58 kuna.

Cilj projekta, koji operativno vodi Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u, jest smanjenje upotrebe električne energije uz zadržavanje iste ili veće razine proizvodnje te istovremeno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj strukturi izvora. Konkretno, sukladno zbroju pokazatelja iz glavnih projekata, udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećat će se za 29,18 posto. U isto vrijeme, cilj je da se isporučena energija iz mreže smanji za ukupno 236.742,67 kWh godišnje.

"Podrška Europske unije u provedbi projekata povećanja energetske učinkovitosti iznimno je važna za kompanije poput JGL-a, jer nam omogućava da svoje poslovne procese učinimo učinkovitijim i konkurentnijim na međunarodnom tržištu. Uz to, zaštita okoliša u zajednici vrijednost je kojoj svaka kompanija treba stremiti, jer na taj način poboljšavamo kvalitetu života i povećavamo povjerenje naših kupaca", izjavio je Mate Poropat.

U sklopu projekta, JGL gradi novu fotonaponsku elektranu za vlastitu potrošnju snage 180 kW na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu kompanija će ovom investicijom štedjeti 218 tisuća kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u minimalnom iznosu od 44,5 tone godišnje.

Na lokaciji Svilno 1 sanira se krov skladišta ulaznih materijala s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.

Rashladnici sterilnih otopina zamjenjuju se novim, energetski učinkovitijim. Četvrti dio projekta odnosi se na pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina gdje će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Projekt bi trebao biti dovršen u ožujku 2019. godine, a više o njemu moguće je saznati OVDJE.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.