JGL podržao šesto izdanje Ljetne škole medicine ronjenja

Prvim zaronom u Kraljevici 6. srpnja 2023. godine službeno je otvorena Ljetna škola medicine ronjenja. Već šestu godinu ovu aktivnost u organizaciji Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), podržava i JGL – prepoznavši u projektu snagu doprinosa znanosti u promicanju održivog razvoja lokalne zajednice.

 U sklopu Ljetne škole studenti iz Kanade, Švedske, Tajlanda, Njemačke, Singapura, Finske, Slovenije, Belgije, Grčke, Australije, Češke i Estonije uče roniti te kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, a hrvatski ih stručnjaci poučavaju o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini koja se sve više primjenjuje u liječenju. Riječ je o grani medicine koja ne liječi samo stanja prouzročena boravkom na velikim dubinama, već je sve važnija i u liječenju opeklina, smrzotina, Chronove bolesti, dijabetesa…

Zbog odlične lokacije Rijeke i Centra za edukaciju i istraživanje u podvodnoj, hiperbaričnoj i podmorskoj medicini možemo pružiti vrhunsku edukaciju kroz Ljetnu školu medicine ronjenja za međunarodne studente medicine. Projekt pobuđuje interes kod sve više stranih i domaćih studenata te nas je potaknuo da u sklopu Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Rijeci osnujemo i Sekciju za ronjenje i podvodnu medicinu. Istu će na engleskom jeziku voditi kolega Alistair Powell, student medicine i jedan od instruktora ronjenja, a mentorirati dr. Igor Barković, voditelj Centra za istraživanje i edukaciju u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini.  Iznimno nam je drago što se iz projekta razvijaju, ali i provode nove, kvalitetne ideje, ističe Laura Radoš, voditeljica Ljetne škole medicine ronjenja u CroMSIC-u.

Sudionici ove godine dolaze s čak četiri kontinenta, a dr. Barković naglašava kako mu je osobito zadovoljstvo vidjeti one koji se rado vraćaju Hrvatskoj.

S obzirom da je osnovni cilj Centra okupljati stručnjake, znanstvenike, nastavnike i studente na međunarodnoj razini te dati institucionalnu okosnicu za znanstvena istraživanja, razvoj struke i edukacije u podvodnoj, pomorskoj i hiperbaričnoj medicini, veseli me kad nam se studenti vrate, uz želju da s nama rade na istraživanjima. Ovaj projekt spaja hiperbaričnu medicinu, znanost, tečaj spašavanja utopljenika i ronjenje, a sudionici o tome ne mogu u naučiti u svojim zemljama, objašnjava dr. Igor Barković.

U skladu s odgovornim i održivim poslovanjem JGL kontinuirano podržava niz projekata lokalne i šire zajednice te gradi partnerstva s ciljem aktivnog sudjelovanja u jačanju općeg zdravstvenog sustava.

Podupiremo različite studentske organizacije i aktivnosti jer vjerujemo u onu izreku – na mladima svijet ostaje. Godinama smo uz Ljetnu školu medicine ronjenja jer more može biti ljekovito, kao što mi odavno znamo, budući da koristimo njegove blagodati u svojim proizvodima već desetljećima.  Međutim, potrebno je imati na umu da more može biti i iznimno opasno. Zbog toga trebamo buduće mlade stručnjake, da nas poduče i doprinesu sigurnosti obzirom na rastući interes kako za ronjenjem, tako i drugim aktivnostima vezanim uz more, da budu pri ruci unesrećenima, ali i da razvijaju moderne grane medicine pri liječenju različitih bolesti, riječi su Alenke Jajac Knez, direktorice marketinških operacija JGL-a.

Osim JGL-a partneri projekta su i KBC Rijeka, Studentski centar Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Medicinski fakultet u Rijeci i Sveučilište u Rijeci.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.