Najbolji studenti iz cijelog svijeta u Hrvatskoj uče o podvodnoj medicini

U Ljetnoj školi medicine ronjenja mladi iz Kanade, SAD-a, Singapura, Švedske, Češke, Francuske, Švicarske, Belgije i Slovenije uče roniti, a domaći ih stručnjaci podučavaju o suvremenom pristupu liječenja pojedinih bolesti

U riječkoj Kraljevici 4. srpnja 2024. održan je prvi zaron u sklopu tečaja ronjenja za studente medicine iz cijeloga svijeta, čime je obilježen početak Ljetne škole medicine ronjenja. Riječ je o edukaciji koja spaja ronjenje i medicinu, a sedmu godinu zaredom organiziraju ga članovi Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

U Ljetnoj školi medicine ronjenja studenti uče kako roniti te kako hitno zbrinuti utopljenog ronioca, a vodeći hrvatski stručnjaci ih podučavaju o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini, koja nalazi sve više primjena u liječenju. Ta grana medicine ne liječi samo stanja izazvana boravkom na velikim dubinama, već pomaže i kod opeklina, smrzotina, Chronove bolesti, dijabetesa, ulceroznog kolitisa...

„U sedam godina trajanja projekta Ljetna škola medicine ronjenja postigli smo kvalitetu i prepoznatljivost na internacionalnoj razini. Već tradicionalno projekt privlači mlade studente iz cijelog svijeta da dođu u Hrvatsku kako bi naučili o podvodnoj, hiperbaričnoj i podmorskoj medicini, a iznimka nije ni ova godina. Uspješnost projekta potaknula nas je da inačicu projekta otvorimo za studente Medicinskog fakulteta u Rijeci. S time smo započeli prošle godine te smo uspješno educirali deset studenata, a ove godine imamo još deset zainteresiranih studenata. Ovo je moja prva godina kao voditelj projekta pa bih htio zahvaliti mojim prethodnicima na do sad postignutom, a nadam se da ću u budućnosti Ljetnu školu medicine ronjenja učiniti još boljim i privlačnijim mladim studentima iz cijelog svijeta“, poručuje Bruno August, voditelj Ljetne škole medicine ronjenja u Međunarodnoj udruzi studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

Ljetna škola medicine ronjenja svake godine privuče studente iz cijelog svijeta pa tako ovaj put u Hrvatsku su stigli iz Kanade, SAD-a, Singapura, Švedske, Češke, Francuske, Švicarske, Belgije i Slovenije kako bi od domaćih stručnjaka stekli nova znanja.

„Godine 1993. smo kao studenti pokrenuli ovaj tečaj, s ciljem da privučemo strane studente da dođu na razmjenu u Hrvatsku. Tada nismo bili popularna turistička destinacija, s obzirom na to da su bile ratne godine. Sada mi je iznimno drago da smo ovaj projekt podigli na jednu višu razinu, spajajući hiperbaričnu medicinu, znanost, tečaj spašavanja utopljenika i ronjenje. Sudionici dolaze iz raznih zemalja, upravo da nauče od naših stručnjaka ono što ne mogu u svojim zemljama, a neki se čak i vraćaju kako bi s nama radili znanstvena istraživanja“, govori Igor Barković, voditelj Centra za istraživanje i edukaciju u podvodnoj, hiperbaričnoj i pomorskoj medicini.

Realizaciju Ljetne škole medicine ronjenja već godinama podupire tvrtka JGL koja u projektu prepoznaje snagu doprinosa znanosti u promicanju održivog razvoja lokalne zajednice.

„JGL je društveno odgovorna kompanija koja podupire rad akademske i stručne zajednice, kao i projekte koji imaju pozitivan utjecaj na poboljšanje zdravlja i kvalitete života. Kompanija je u svojoj srži vezana uz more, a jedan od naših najpoznatijih proizvoda koristi i njegove blagodati. Sve su ovo razlozi zbog kojih podržavamo Ljetnu školu medicine ronjenja i iznimno nam je drago što iz godine u godinu projekt okuplja sve više mladih iz cijelog svijeta. Napori koje ulažu u edukaciju novih generacija stručnjaka bitni su za budućnost podvodnih sportova i rekreacije, ali i generalno za razvoj ove moderne grane medicine“, riječi su Alenke Jajac-Knez, direktorice Tržišnih operacija JGL-a.

Partneri projekta su i KBC Rijeka, KPA Adria, Studentski centar Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke, Medicinski fakultet u Rijeci te Sveučilište u Rijeci.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.