Obilježili smo Dan mimoza

Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora, kojim se ujedno obilježava početak Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, tradicionalno je obilježen treću subotu u siječnju javno-znanstvenom akcijom Dan mimoza. Cilj ove akcije je prevencija raka vrata maternice edukacijom javnosti o nastanku, sprječavanju i liječenju tog raka.

Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja, rak vrata maternice izazov je suvremenoj medicini te značajan javno-zdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama. To je bolest od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, uzimajući u obzir mogućnosti i znanja u sprječavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti nijedna žena u svijetu. No nažalost stvarnost je još uvijek poražavajuća, na godinu u svijetu oboli 500.000 žena, a gotovo 270.000 od te bolesti i umre. Bolest najčešće pogađa žene od 35 do 49 godine života.

Dan mimoza održao se u svim većim centrima u Hrvatskoj, a nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge "Zdrav(k)a".

JGL je podržao aktivno provođenje akcije na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije koju je organizira Liga protiv raka Primorsko-goranske županije sa svojim Klubom "MIRTA" - žena liječenih od raka ginekoloških organa, uz podršku Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Grada Opatije, brojnih volonterki i volontera, učenika i medicinskih djelatnika.

Mimoze su odabrane kao prekrasan cvijet koji svojom nježnošću simbolizira ženu, a time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju vlastito zdravlje.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.