Riječani se testirali na ambroziju

Brojni Riječani testirali su se na alergen korova ambrozije i naučili prepoznati biljku koja izaziva poteškoće kod sve većeg broja ljudi. Stručni tim Klinike za dermatovenerologiju riječkog KBC-a, u suradnji s riječkim JGL-om, realizirao je još jednu aktivnost u sklopu sveobuhvatne javnozdravstvene akcije pod nazivom "Alergični na alergije".

Akcija se provodi četvrtu godinu, a cilj joj je podizanje svijesti o štetnosti ambrozije, edukacija građana i aktivno uključivanje u suzbijanje ove štetne biljke. Građani su se, ujedno, upoznali i s besplatnom mobilnom aplikacijom "Alergični", kojom imaju priliku fotografirati i geolocirati staništa ambrozije na svojem području i tako olakšati nadležnim službama, ekološkim udrugama i savjesnim građanima lociranje najugroženijih područja.

"Sezona je ambrozije, čija je pelud izrazito alergogena i izaziva sve više problema kod velikog broja ljudi. Zato je važno naučiti je prepoznati, ali i ukloniti, na što nas, uostalom, obavezuju zakon i uredbe lokalnih vlasti. Ovakvim akcijama educiramo i podižemo svijest kod većeg broja ljudi, od kojih neki ni ne znaju da su alergični baš na ambroziju. Također, osvještavamo ih i o potrebi iskorjenjivanja te biljke te da prate koncentracije peluda i peludnu prognozu.", istaknula je mr. sc. Liliana Stojnić Soša, dr. med., koja je sa svojim timom iz Klinike za dermatologiju KBC Rijeka provela testiranje više od stotine zainteresiranih građana u ZTC-u Rijeka.

Liječnici i medicinske sestre KBC-a također su Riječane upoznali s činjenicom da gotovo trećina stanovništva danas ima poteškoća s alergijama te da je upravo ambrozija jedna od najrasprostranjenijih alergogenih vrsta, zbog čega je važno sustavno je uklanjati sa svih površina. Za edukaciju o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija kreirana je i internetska stranica alergicni.com na kojoj se mogu pronaći i sve prijavljene lokacije s ambrozijom.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.