Tri godine rada JGL Muzeja farmacije

JGL Muzej farmacije slavi treći rođendan! Ovaj poseban muzej, specijaliziran za povijest farmacije otvoren je 22. listopada 2020. godine u centru Rijeke, u Užarskoj ulici. Usprkos tomu što je otvoren u doba pandemije virusa Covid-19 koje je sa sobom nosilo mnoga ograničenja, JGL Muzej farmacije ubrzo se pozicionirao kao poželjno mjesto obilaska na kulturno-turističkoj ruti grada.

Ono na što smo posebno ponosni je podatak da je muzej do sad organizirano posjetilo više od dvije tisuće učenika svih uzrasta i studenata. Među njima sigurno i neki koji su se baš u JGL Muzeju dodatno zainteresirali za farmaciju te će kasnije ostvariti karijeru upravo u toj plemenitoj profesiji.

JGL Muzej farmacije kontinuirano prikuplja muzejsku građu vezanu uz povijest farmacije u svijetu, Hrvatskoj i Rijeci, te sudjeluje na skupovima i objavljuje stručne radove s temama iz tog područja. U protekle tri godine organizirane su i postavljene tri različite izložbe: „Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20. stoljeća“, „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“ te „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“. Muzej je postao i Stručna baza Sveučilišta u Rijeci, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta.

Nedavno je, u sklopu projekta INTEGRA, završeno i proširenje izložbenog prostora muzeja koje se nalazi u novoj G15 zgradi u JGL Pharma Valley kompleksu. Novi prostor sadrži rijetku i vrijednu zbirku 1800 muzealija s područja praktične i znanstvene farmacije te unikatnu, bogatu povijesnu zbirku profesora Vladimira Grdinića, najvećeg povjesničara farmacije.

Vrijedi spomenuti i da je JGL Muzej farmacije partner u projektu „Aromas Itinerarium Salutis“ čiji je cilj promocija Europske rute povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova, a u projektu sudjeluju muzeji farmacije, sveučilišta, turističke zajednice i razne udruge iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Švicarske, Italije, Rumunjske te Bosne i Hercegovine.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.