Kuća inovacija integrirana u prirodno okruženje

Kao rezultat JGL-ove investicije u projekt INTEGRA u Rijeci je niknulo moderno zdanje u kojem se nalaze laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, suvremeni pilot pogon, uredski prostori, restoran za zaposlenike i goste te izložbeni prostor JGL Muzeja farmacije

U sklopu novog investicijskog projekta JGL-a INTEGRA na Svilnom je danas otvoren novi objekt, nastao kao rezultat kreativne sinergije ove najveće domaće farmaceutske kompanije i arhitektonskog tima Rožić arhitekti i partneri d.o.o. Sve sastavnice projekta, od programa, preko funkcije do oblikovanja, bile su podložne beskompromisnom istraživanju, kako bi u konačnici dobili građevinu koja iznutra funkcionira kao precizan farmaceutski mehanizam, dok se izvana prirodno integrira u postojeći kompleks, čineći s njim organsku cjelinu.

U oblikovnom smislu najveća inspiracija i najveći izazov arhitektu bio je upravo zatečeni prostor u kojom dominira upravna zgrada JGL-a, koja je sa svojim prepoznatljivim fluidnim oblicima, koji podsjećaju na DNK strukturu i organski rastu zajedno s kompanijom, postala prepoznatljiv znak u prostoru na ulasku u grad. Moderna i pomalo futuristička arhitektura sugerira da Rijeka kao poslovni centar doživljava pozitivnu transformaciju.

Iako je program koji je definirao sadržaje ove građevine različit i kompleksniji negoli onaj u znatno većem „starijem bratu”, arhitekt Igor Rožić iznova je pokazao da ne napušta osnovne principe na kojima počiva uspjeh JGL-a kao kompanije – hrabrost, inovacija, organski rast, istraživanje i kvaliteta – koji se na neki način zrcale u arhitekturi čitavog kompleksa.

Inspirirani izazovima lokacije, postojećim strukturama i namjenom nove zgrade kao 'kuće za inovacije' nastojali smo dodatni stupanj slobode, koji nam je JGL velikodušno dao, iskoristiti na način da sva poznata rješenja opet preispitamo i stvorimo građevinu koja će biti najbolje moguće mjesto za boravak i rad svih koji je koriste. Kako bismo to postigli, vodili smo računa o svakom radnom mjestu, maksimalno koristeći prirodno svjetlo, uvodeći nove materijale i sustave uz puno veći stupanj integracije unutrašnjeg i vanjskog prostora. Iz tog razloga ti se prostori fizički i oblikovno povezuju na nov dinamičan način, naglašavajući važnost integracije arhitekture i okoline – čovjeka i prirode”, riječi su arhitekta Igora Rožića.

Iz tog načela proizašla je i potreba da se posebna pažnja posveti hortikulturi, u koju je integriran Vrt ozdravljenja kao podsjetnik da je zdrava priroda s obiljem ljekovitih biljnih vrsta najbolji partner u očuvanju čovjekova tjelesnog i duhovnog zdravlja. Kreativni tim tvrtke Rožić arhitekti i ovom je realizacijom dokazao da je moguće stvoriti učinkovit, ugodan i razigran radni prostor, koji je istovremeno skladno integriran u prirodno okruženje.

Investicija INTEGRA doprinos je viziji dugoročnog, stabilnog i održivog rasta JGL-a. Projekt čine tri komponente – ulaganje u proizvodne kapacitete, novi objekt logistike i distribucije na Kukuljanovu te prostore za istraživačko-razvojne aktivnosti u novom objektu na Svilnom. U potonjem se nalaze i laboratoriji kontrole kvalitete i pilot pogon, ali i dodatni sadržaji kojima unapređujemo uvjete rada. Uz to, smješten je tu i prošireni nagrađivani postav Muzeja farmacije, koji je JGL 2020. godine otvorio u suradnji s Muzejom grada u centru Rijeke. Želimo oteti zaboravu prikupljene vrijedne eksponate i bogatu arhivsku građu te iskazati svoje poštovanje prema svemu lijepom što baštinimo od generacija prije nas”, naglašava Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a, koja upravlja projektom razvoja JGL Muzeja farmacije.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.