Laboratoriju Odjela za biotehnologiju dodijeljen GMP certifikat

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) dodijelila je Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci proizvodnu dozvolu i potvrdu o provođenju dobre proizvođačke prakse, što predstavlja jedan od najznačajnijih iskoraka povezivanja akademske zajednice i gospodarstva. Naime, zajedničkim naporima, ulaganjima i vizijom Odjela za biotehnologiju i JGL-a osnovan je GMP laboratorij, u kojemu će se obavljati analize sastava lijekova te koji će doprinositi gospodarstvu regije i samoodrživosti odjela. U opremanje sveučilišnog laboratorija, opremu i IT infrastrukturu uloženo je oko 1,6 milijuna kuna, od čega je JGL uložio više od 1,2 milijuna kuna.

"Izuzetno smo ponosni što smo, nakon više od godinu dana zajedničkog rada, došli do rezultata, odnosno GMP certifikata HALMED-a, kojim se Odjel biotehnologije Sveučilišta u Rijeci upisuje u bazu proizvođača lijekova. Riječ je o projektu spajanja realnog sektora sa znanstveno-nastavnim i istraživačkim sektorom, kojim promičemo razvoj inovativnosti, transfera tehnologije i znanja. JGL će ovom suradnjom biti ojačan za znanstvenu podršku u sklopu unapređenja postojećih lijekova i podrške pri razvoju novih lijekova. Ista će ujedno doprinijeti i rasterećenju resursa JGL-a, odnosno još intenzivnijoj posveti ulaganjima u znanja i dugoročna iskustva naših djelatnika u području sterilnih farmaceutskih oblika. Naime, kompanija će dio svojih aktivnosti kontrole kakvoće lijekova i stabilnosti lijekova od sada izvoditi na Odjelu za biotehnologiju, pri čemu se, u prvom koraku, radi o suradnji na farmaceutskim oblicima tableta i kapsula”, riječi su Mate Poropata, direktora Farmaceutsko-tehnoloških operacija u JGL-u, koji ističe da se radi o prvom takvom certifikatu danom akademskoj instituciji u regiji te jednom od rijetkih u Europskoj uniji.

"Važno je naglasiti da je proizvodna dozvola EU karaktera, što znači da je važeća za cijelu Europsku uniju, što odjelu, uz poslovanje s JGL-om, omogućava i širenje usluga kontrole kvalitete lijekova na ostale subjekte iz EU-a ili iz trećih zemalja ako žele prometovati u EU-u. Na kraju, želim naglasiti kako je pravo zadovoljstvo biti dio tima koji je lansirao prvi laboratorij pri sveučilištima u Hrvatskoj koji ima GMP certifikat. Takve prakse postoje u zemljama EU-a, no kod nas je ovo premijerni uspjeh. Stoga čestitam svima uključenima, u dobroj vjeri da će suradnja rezultirati obostranim zadovoljstvom, a JGL-u donijeti dodatne uspjehe u budućem poslovanju”, zaključio je Poropat.

"JGL nam je dao izuzetno povjerenje, financijsku podršku, stručnost, a i samu ideju. GMP laboratorij predstavlja platformu za najviši standard edukacije studenata u industrijskom i realnom okružju unutar same akademske zajednice te pruža nastavnom osoblju iskustvo rada u industriji. Uspostavom ovakvog laboratorija Sveučilište u Rijeci i JGL stvorili su temelj za daljnji razvoj Rijeke kao centra farmaceutsko-biotehnološkog razvoja”, zaključila je Miranda Mladinić Pejatović, pročelnica Odjela za biotehnologiju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.