Mislav Vučić: VUCA vrijeme traži brzu i fleksibilnu prilagodbu

Mislav Vučić Jadran Galenski

Euro je donio smanjenje valutnog rizika, ukidanje transakcijskih troškova, relativno smanjenje kamata, veću otpornost na krize – naglašeno je na panel raspravi „Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – iskustva nakon godinu dana”, u sklopu koje su istaknuti menadžeri uglednih domaćih kompanija raspravljali o utjecaju integracije na konkurentnost poslovanja. Zanimljiv program u okviru kojega su predstavljene prednosti, kao i izazovi na koje se nailazi nakon ulaska u Eurozonu i Schengen, s osvrtom na hrvatski suverenitet i monetarnu politiku u Eurozoni, organizirali su EFRI Gospodarski savjet i Hrvatsko društvo ekonomista.

Mislav Vučić, član Upravnog odbora JGL-a, naglasio je da je ulazak u Schengen i Eurozonu donio brojne koristi poslovnoj zajednici, no i upozorio kako raste pritisak na konkurentnost i produktivnost domaćeg gospodarstva koje ne može opstati bez proizvodnje i izvozno orijentiranih kompanija.

„Upravljanje kompanijom u VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) vremenu zahtjeva brzu i fleksibilnu prilagodbu. Naša JGL strategija ORION bazirana je na tri globalna mega trenda i omogućuje nam da na učestale krize, nagle promjene na tržištu, kao i na sve veća očekivanja kupaca, reagiramo fleksibilno i inovativno. Bolji fokus na najprofitabilnije postojeće i inovativnost u planiranju novih izvora prihoda naši su strateški prioriteti“, kazao je tijekom panel-rasprave Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, naglašavajući značaj visokokvalificiranih radnika u dijelu pokretanja inovacija i kreiranja novih vrijednosti, pa time i ekonomske kompetitivnosti zemlje.

„Jedna od prepreka snažnijeg rasta visokotehnoloških tvrtki u Hrvatskoj sigurno je nastavak prevelikog poreznog opterećenja plaća visokoobrazovanih kadrova. Takva porezna politika smanjuje kapacitete u privlačenju novih talenta, ali i zadržavanju postojećih u Hrvatskoj, s čime se borimo već desetljećima. Porezno rasterećenje nije samo pitanje pravednije raspodjele poreznog tereta, već i strateški potez koji može osigurati bolje perspektive za cjelokupno gospodarstvo“, zaključio je Vučić.

U panelu kojim je moderirao Darko Tipurić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, sudjelovali su i Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Zvonimir Viduka, direktor Altpro d.o.o. te Ivo Markotić, član Uprave eLog d.o.o. Uvodna izlaganja održali su Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke i Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.