Nagrađen postav JGL Muzeja farmacije

Nakon samo godinu dana rada JGL Muzej farmacije dobiva niz priznanja, a najnovija stiže iz Hrvatskog muzejskog društva. Ocjenjivačkom sudu svidio se izuzetno moderan stalni postav, na temelju kojeg je našem muzeju dodijeljeno posebno priznanje za realizirani stalni postav. 

"Nagrada Hrvatskog muzejskog društva za nas je posebna jer dolazi od muzejske struke, a to dokazuje da postav nije samo lijep i moderan, već i kvalitetan te edukativan. Ponosni smo što se trud uložen u JGL Muzej farmacije prepoznaje sve više i u Hrvatskoj i u svijetu”, ističe Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije. Dodaje da su se pri osnivanju muzeja vodili mišlju da on treba biti moderan i ukorak s vremenom u kojem živimo, ali prije svega edukativan, kako bi se povijest i važnost farmacije proširile u što većem krugu ljudi. 

Nedavno je tako, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, postavljena izložba o 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske. Kroz nju se posjetitelji riječke Palače šećera, u kojoj je izložba postavljena do 9. siječnja, imaju prilike upoznati s bogatom hrvatskom poviješću ljekarništva, zanimljivim zapisima, važnim pojedincima. 

Također, JGL Muzej farmacije svakodnevno posjetitelje educira i u vlastitom prostoru u Užarskoj ulici. Iako ga posjećuju sve dobne skupine, postav je osobito popularan među djecom koja dolaze iz škola diljem Hrvatske. Posjetitelji su najoduševljeniji povijesnom ljekarnom, atraktivnom multimedijom kroz koju mogu razgledati muzej, kao i ljekovitim biljem u vanjskom prostoru. Učenici i profesori pak uživaju u radionici izrade i tubiranja krema s eteričnim uljima. Ipak, kada im se obrati 3D zmija s tableta i počne pričati o povijesti farmacije, mnogi ne skrivaju oduševljenje. 

"Djeca postavljaju različita pitanja, među kojima se nerijetko nađu i upiti koje je ime muzeja na Instagramu, da ga 'zaprate', dok se stariji zanimaju ima li kod nas lijeka ili cjepiva za koronavirus. Upravo priče kojima svakodnevno svjedočimo, od naših najmlađih do naših starijih sugrađana i turista, svjedoče da smo otvorenjem ovakvog jedinstvenog muzeja pokazali kako i farmacija i ljekarništvo mogu biti zanimljivi svim generacijama”, zaključuje Pintur.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.