Novi pogon JGL-a za izradu sterilnih otopina

Sukladno viziji fokusiranosti na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, koja je u tehnološkom dijelu komplementarna s dostignutom liderskom pozicijom u korištenju blagodati morske vode radi zdravlja, na lokaciji JGL-a na Svilnu, nedavno je finaliziran zahtjevan dvogodišnji investicijski ciklus izgradnje i opremanja novog pogona za izradu sterilnih otopina i Kontrolno-analitičkog laboratorija.

Naime, s obzirom na to da su prije očekivanja iscrpljeni postojeći proizvodni kapaciteti za proizvodnju sterilnih otopina, najveći izazov tijekom ove godine bio je uspješno privesti kraju projekt izgradnje pogona. Investicija je vrijedna 6,1 milijuna eura, a radi se o zgradi P+3, tlocrtne površine 430 m2, s dva radna kata te dva kata tehničkih zona. Na donjem katu smještena je proizvodnja sterilnih oblika, dok se na gornjem nalazi potpuno novi, suvremeno opremljeni, Kontrolno-analitički laboratorij.

Nova proizvodna linija bit će posvećena isključivo sprejevima s mehaničkom pumpicom čime se ta proizvodnja potpuno odvaja od one ostalih, odnosno postojećih sterilnih formi. Investicija proizvodne kapacitete povećava za dodatnih 20 milijuna jedinica, što znači da se ukupni kapacitet tvrtke "diže" na 38 milijuna jedinica sterilnih otopina u obliku sprejeva i kapi. Također, s obzirom na to da je osnovni standard za farmaceutsku industriju Good Manufacturing Practice (GMP), odnosno primjena načela i principa Dobre proizvođačke prakse (DPP) kojom se osigurava da proizvodi ne predstavljaju rizik zbog neodgovarajuće sigurnosti, kvalitete ili djelotvornosti, oba odjela izgrađena su u skladu s visokim standardima GMP-a.

Novi Odjel sterilnih otopina II opremljen je najmodernijom opremom, uključujući čiste sobe, "cleanroom design" s četiri klase čistoće zraka GMP-a: D, C, B/A. Između svake se nalazi "air lock". Kontrolno-analitički laboratorij opremljen je najsuvremenijom analitičkom tehnikom među kojom se ističu aparati za lasersko mjerenje distribucije veličine raspršenih čestica iz mehaničkih pumpi na proizvodima sa sprejevima. Takav aparat prvi je takve vrste u Hrvatskoj.

Na novom odjelu sterilnih otopina izrađivat će se i dozirati te opremati proizvodi raznih formata, od 10 do 30 ml. U prvom je redu najjači JGL-ov brend Aqua Maris unutar kojeg se ističe i najnovija, inovativna linija proizvoda brenda Meralys. Zatim, kupljena je i zasebna linija autoklava, dozatora, etiketirka, kartonirka i ambalažirka s paletizatorom koja će "rasteretiti" Odjel sterilnih otopina i za navedene formate te otvoriti put realizaciji povećane proizvodnje postojećih i novih oftalmoloških i nazalnih preparata - prvenstveno Latanoprosta, Glaumaxa, Dorzola, Moksifloksacina.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.