Otvoren JGL Muzej farmacije

Dugo pripremani JGL Muzej farmacije danas je otvoren u Užarskoj ulici 11, u užem središtu Rijeke. Radi se o specijaliziranom muzeju gdje je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna kompanija JGL u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.

"Misija našeg Muzeja jest afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekova kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta koji je kroz povijest bio značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka Grada i Županije, a ostao je i danas. Također, želja nam je da muzej aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave, kao i da bude referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, turistička atrakcija i edukativni centar za buduće djelatnike farmaceutskog profila.", istaknula je Eva Usmiani Capobianco, voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL-a. 

Stalni izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem, atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, ljekarnička knjižnica, povijest farmacije u Rijeci, JGL kutak, oficina ljekarne iz prve polovice 20. stoljeća, zona ljekovitog bilja s prikazom puta biljke od prirode do lijeka te muzejska suvenirnica. 

"Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju, za farmacijom i bogatom poviješću Rijeke u tom segmentu. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. JGL danas posluje na više od 50 tržišta u svijetu, a baštinimo dugu ljekarničku tradiciju. Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije", rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a. 

Otvorenju JGL Muzeja farmacije nazočili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, suosnivača – Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke te uglednici iz farmaceutske, medicinske i muzeološke struke.

Predstavljen "Farmaceutski spomenar"

U sklopu otvorenja JGL Muzeja farmacije predstavljen je "Farmaceutski spomenar" autora prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, u kojemu se iskričavo ocrtava širina područja u kojem se zrcali farmacija, kao i dodatno afirmira značaj ljekarništva kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta koji je kroz povijest bio važan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije. Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih i slikom dokumentiranih podataka iz života ljekarništva te je prva objavljena u sklopu novopokrenute biblioteke Ars Pharmaceutica nakladnika JGL-a, čija će izdanja naći svoje mjesto u novom JGL Muzeju farmacije.  

Više o JGL Muzeju farmacije pronađite na muzej-farmacije.jgl.hr

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.