Potencijali suradnje SAD-a i Hrvatske na prvoj konferenciji ACAP-a u Zagrebu

Konferencija „Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level“ u Zagrebu je okupila predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata. Poduzetnici i menadžeri hrvatskog podrijetla s američkog kontinenta stigli su u Hrvatsku kako bi se upoznali s ulagačkim mogućnostima koje naša zemlja pruža, te se bolje povezali s hrvatskom poslovnom zajednicom.

Nakon šest konferencija Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) održanih u SAD-u, ovo je premijerno održavanje u Hrvatskoj, a zlatno partnerstvo događaja potpisuje JGL.

„Naš je strateški fokus razvijanje poslovanja na novim i iznimno kompleksnim tržištima poput SAD-a kroz portfelj proizvoda koji su znanstveno i klinički utemeljeni, s elementom inovacije i odgovora na potrebe globalnog pacijenta“, naglasio je Mislav Vučić, izvršni direktor JGL-a tijekom panela „Feasibility of International Clinical Trials“ na kojemu su sudjelovali i Richard Pazdur (FDA), Silvio Bašić (Ministarstvo zdravstva RH), Bea Lavery (Genentech) i Sabina Uzeirbegović (HALMED).

Na konferenciji su istaknuti sektori u kojima postoji najveći potencijal suradnje dviju zemalja poput zdravstva, IT i prehrambene industrije, a nastavno na ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, očekuje se rast ulaganja iz SAD-a. Isti je zamjetan i posljednjih godina, a s obzirom da je SAD, prema ukupnoj robnoj razmjeni, u 2022. bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

„Potencijali su bitno veći, pogotovo kada znamo da u SAD-u danas živi oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za ulazak na strana tržišta, a dobrobit od međusobne suradnje iseljene i domovinske Hrvatske može biti višestruka“, naglasio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Važnost američko-hrvatske suradnje istaknuo je i znanstvenik Dragan Primorac kazavši kako je SAD apsolutni lider u području medicine i naprednih tehnologija, a poticanje razmjene znanja s hrvatskim stručnjacima može donijeti samo golem iskorak našoj zemlji.

Predstavnici JGL-a na konferenciji su bili i Dino Ćoza Saršon, zamjenik predsjednika Upravnog odbora, Dunja Siuc Valković, direktorica Globalnog razvoja poslovanja, Vedrana Aljinović-Vučić, direktorica Medicinskih poslova i Marina Stanojević Večerina, menadžerica za strateške projekte.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.