Rekordni rezultati JGL-a u prvoj polovici godine

S ukupnim konsolidiranim prihodima od 406 milijuna kuna, odnosno rastom od 15%, JGL Grupa je ostvarila najbolje polugodišnje rezultate u svojoj povijesti. U dijelu farmaceutskog core business-a (JGL Pharma), koji ne uključuje ljekarnički dio poslovanja te segment kozmetike i dijetetike, realizirano je 305 milijuna kuna poslovnih prihoda te je zabilježen rast od 13%.

Operativna dobit (EBITDA) JGL Grupe od 46 milijuna kuna više je nego udvostručena u odnosu na kraj lipnja 2018., dok je dobit prije oporezivanja (EBT) od 26 milijuna kuna, za 45 milijuna kuna veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Iznimno smo zadovoljni rastom, ne samo dvoznamenkastom stopom, nego i činjenicom da je ostvaren na velikom broju tržišta i sa širokim portfeljem proizvoda, zahvaljujući sjajnom angažmanu svih naših zaposlenika.", naglasio je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Najveći rast, od 75%, u odnosu na isto razdoblje 2018., kompanija bilježi u Ukrajini, a pozitivan trend slijede BiH (+28%), Bjelorusija (+25%) i Srbija (+16%). JGL je nastavio rast i na svojim najvećim tržištima, Rusiji (+14%) i Hrvatskoj gdje raste dvostruko brže od tržišta bezreceptnih lijekova.

Što se ključnih pokretača rasta tiče, to je i dalje linija prirodnih preparata na osnovi morske vode Aqua Maris koja je rastom tržišnih udjela i lansiranjem novih oblika u Rusiji postigla povećanje od 22%. Sjajni rezultati ostvareni su i s portfeljem umjetnih suza u sklopu brenda Vizol S (+50%), s Meralys sprejevima koji učinkovito odčepljuju nos i štite nosnu sluznicu (+20%), a najveći, streloviti rast ostvario je proizvod za smanjenje simptoma žgaravice Reflustat (+140%). JGL nastavlja raditi snažne iskorake i u segmentu antialergika na svim tržištima, kako u području nosa, tako i u području oka. 

"Rezultati koje smo ostvarili u posljednjih 12 mjeseci pokazuju kontinuirani rast i poboljšanje poslovanja JGL-a. Stopa EBITDA marže JGL Pharme iznosi 17,7%, dok je faktor zaduženosti pao na 3,0x, čime pokazujemo povećanje razine profitabilnosti i likvidnosti, te poslovanje unutar okvira financijske stabilnosti.", izjavio je Vučić.

Od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. u JGL-u je ukupno lansirano 27 novih proizvoda i to prvenstveno u strateškim terapijskim područjima – respiratornom, oftalmološkom i dermatološkom, a ukupno je bilo aktivno 19 razvojnih projekata. Najznačajnije novougovorene suradnje također su finalizirane u prvom polugodištu 2019. 

"Tijekom svibnja smo sklopili vrlo važno strateško partnerstvo s jednim od najvećih europskih proizvođača lijekova Polpharmom u dijelu međusobne razmjene lijekova na recept i onih iz bezreceptnog dijela poslovanja, prijenosa proizvodnje oftalmoloških proizvoda bez konzervansa u Hrvatsku, te potencijalne suradnje na ruskom tržištu. Suradnjom s ovom kompanijom, naši će proizvodi biti dostupni na poljskom i drugim europskim tržištima, dok će se dio portfelja Polpharme proizvoditi u pogonima JGL-a u Rijeci te se prodavati na hrvatskom i ostalim europskim tržištima.", govori Vučić.

Također, u prvoj polovici 2019. tvrtka je postala ovlašteni distributer oralnih oblika lijekova farmaceutske kompanije Medochemie za hrvatsko tržište. Suradnja s renomiranim proizvođačem generičkih lijekova značajno doprinosi nastojanjima za daljnjom nadopunom portfelja receptnih lijekova JGL-a. 

U drugoj polovici godine, očekuje se nastavak dvoznamenkastog rasta, smanjenje duga, te daljnje smanjenje faktora zaduženosti (Neto dug/EBITDA) kako bi se otvorio dodatni investicijski potencijal kompanije. 

"S tim ciljem smo, uvažavajući investicijski ciklus predviđen za naredno razdoblje te dospijeće postojeće obveznice u 2020. godini, kao i trenutne uvjete na tržištu kapitala, donijeli odluku o refinanciranju 130 milijuna kuna obveznica. U svakom slučaju, od zadnja dva kvartala u godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova.", zaključuje Vučić. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.