U JGL-u održana komemoracija za Zdravka Saršona

Danas je u JGL-u održana komemoracija za Zdravka Saršona, mag.pharm, jednog od osnivača JGL-a i višegodišnjeg člana Upravnog odbora kompanije, koji je preminuo 8. prosinca 2022. godine. Zdravko Saršon rođen je 1936. godine u Rijeci. Diplomirao je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je stekao visoku stručnu spremu magistra farmacije. Njegov cjelokupan radni vijek bio je povezan s ljekarništvom i farmacijom, a od 1985. do 1988. Zdravko Saršon bio je gradonačelnik grada Rijeke.

Duboke izraze sućuti obitelji i okupljenim suradnicima na komemoraciji su iznijeli Ines Krajačević, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarne Jadran i Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

„Teško mogu sažeti sve ono lijepo i vrijedno što me vezivalo uz magistra Saršona. Meni osobno bio je kao otac, prijatelj i partner, moj prvi direktor koji mi je dao priliku da rastem uz njega. Bio mi je sigurna ruka i čvrst oslonac koji me je kroz cijeli profesionalni put ohrabrivao, poticao i usmjeravao. Imali smo odnos obostranog poštovanja, uvažavanja i vjerovanja. Imao sam ogromnu privilegiju, sreću i zadovoljstvo što smo zajedno radili i stvarali, što je cijelo vrijeme bio uz mene. Dijelili smo zajedno cijeli jedan bogat život prepun ljepote stvaranja, učenja i rasta. Sanjali smo, ali i velikim djelom ostvarili naše snove. Zajedno smo izgradili ovu našu kuću s kojom se svi skupa možemo itekako ponositi, koja je Rijeci vratila onaj industrijski štih kojeg je izgubila. Zajedno smo dijelili vrijednosti i ciljeve, imali povjerenja jedan u drugoga, u cijeli naš tim. Oduvijek smo stremili ići naprijed, stremili smo izvrsnosti i uvijek pokušavali učiniti još jedan korak više. Magistar Saršon je ostavio veliki trag u vremenu i prostoru. Falit će nam puno. Ostat će živjeti u našim srcima i našim mislima. Neka ga dragi Bog čuva i neka mu je laka hrvatska zemlja.“, kazao je u svom govoru Ivo Usmiani.

Zdravko Saršon je 1970. godine postao upravitelj garnizonske ljekarne u Rijeci. Dužnost ravnatelja riječke Zdravstvene ustanove Ljekarne Jadran preuzeo je 1975. Tada je na njegovu inicijativu započelo udruživanje, proširenje i osuvremenjivanje ljekarni na području Primorja, otoka i Gorskog kotara. Godine 1976. registrirana je Zdravstvena organizacija Udruženog rada Ljekarna Jadran s 27 ljekarničkih jedinica u devet općina. Bio je to period procvata i modernizacije ljekarničke službe koji je uključio obnovu i širenje ljekarničke mreže, stručno usavršavanje, stipendiranje, centralizaciju izrade galenskih pripravka, pokretanje izobrazbe farmaceutskih tehničara te uređenje odmarališta da bi se podigao standard zaposlenih. Do 1982. je izgrađeno 16 novih ljekarni, otvoren laboratorij za izradu galenskih i magistralnih pripravaka te uređena upravna zgrada. ZU Ljekarna Jadran je s 43 jedinice narasla u jedan od najvećih ljekarničkih lanaca u Hrvatskoj, s ljekarnama od Gorskog kotara do otoka Paga.

Godine 1995. Primorsko-goranska županija osniva Zdravstvenu ustanovu Ljekarna Jadran koja je baštinik ljekarničke povijesti grada i županije. Kada je 1991. osnovan JGL, Zdravko Saršon je, uz Ivu Usmianija, glavni osnivač, dioničar te zamjenik predsjednika Nadzornog i Upravnog odbora kompanije. Hrvatsko farmaceutsko društvo dodijelilo mu je zbog zasluga u vođenju i unapređenju ljekarničke djelatnosti na području županije najviše strukovno priznanje, medalju prof. dr. Julije Domac.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.