Uspješna suradnja JGL-a i Odjela za biotehnologiju

Na temelju dugogodišnjeg partnerstva u različitim znanstvenim, nastavnim i razvojnim aktivnostima JGL-u je Senat Sveučilišta u Rijeci dodijelilo status nastavne baze njihove sastavnice – Odjela za biotehnologiju. Novim oblikom suradnje aktivno će se promicati vrijednosti umrežavanja znanosti i gospodarstva, razvoja inovativnosti, transfera tehnologije, kao i znanja, kroz program pametne specijalizacije – kako za studente biotehnologije, tako i za zaposlenike riječke tvrtke.

Status nastavne baze Senat Sveučilišta odobrio je na temelju Pravilnika i evaluacijskog postupka, a prijava se temeljila na četiri strateška projekta, čija je realizacija već počela.

"Kao prvo, riječ je o pokretanju GMP certificiranog laboratorija za kemijsku analizu lijekova na Odjelu za biotehnologiju, u kojem će se raditi redovne analize te ispitivanja stabilnosti gotovih proizvoda, koji se provode kao dio rutinskih procesa JGL-ove Kontrole kvalitete. Prema našim saznanjima, bit će to prvi GMP laboratorij za ispitivanje lijekova osnovan u okvirima akademske zajednice. Potom, raspisan je projekt organizacije programa cjeloživotnog obrazovanja, preko kojeg će na Odjelu za biotehnologiju postojeći i novi zaposlenici JGL-a moći steći dodatna znanja i certifikate u područjima teoretskih biomedicinskih i farmakoloških znanosti. Treće je JGL-ov istraživački projekt vezan uz dokazivanje kemijske istovjetnosti i biološke aktivnosti tehnološki obrađene morske vode. I na kraju, četvrto je projekt razvijanja zajedničke, multidisciplinarne znanstvene suradnje i rad na kompetitivnim znanstveno-istraživačkim projektima”, objasnio je suradnju Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u.

U opremanje sveučilišnog laboratorija, opremu i IT infrastrukturu uloženo je oko 1,6 milijuna kuna, od čega je JGL uložio više od 1,2 milijuna kuna. Odjel za biotehnologiju u tu je svrhu zaposlio nove djelatnike, kako bi omogućio da laboratorij ispuni svoju funkciju u punom kapacitetu.

Trenutno je GMP laboratorij u procesu certifikacije Hrvatske agencije za lijekove i medicinsku opremu (HALMED), sukladno europskoj regulativi.

JGL je u rad Odjela za biotehnologiju, kao i osnivanje njegovih interdisciplinarnih studijskih programa, uključen od samog početka, a stručnjaci JGL-a od 2009. godine prenose znanja i vještine generacijama studenata.

Posebno je istaknuta suradnja u sklopu kolegija Obavezna stručna praksa, koji se izvodi na drugoj godini preddiplomskog sveučilišnog studija Biotehnologija i istraživanje lijekova.

U budućnosti je planirano i širenje suradnje u status znanstveno-nastavne baze.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.