Važnost izvoza farmaceutskog sektora naglašena na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu

Predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu, koji je održan u sklopu dvodnevnog službenog posjeta Vlade Republike Hrvatske Kijevu i Lavovu.

Na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, te u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, Forumu su nazočili predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora, a među njima i Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a te Irina Karakai, direktorica JGL-a u Ukrajini.

Ukrajinsko tržište jedno je od najvažnijih tržišta JGL-a, s udjelom od 8 posto u ukupnoj B2C prodaji JGL Pharme te tržišnom  prodajom na razini 13 milijuna eura.  U JGL-ovom predstavništvu u Kijevu zaposleno je 60 zaposlenika, a ključne poluge poslovanja i rasta su brendovi Aqua Maris, Meralys, Vizol S, te proizvodi iz segmenta oftalmologije i dermatologije.

Inače, robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25 posto u 2020. godini, a nastavak pozitivnih trendova zabilježen je i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2 posto. Tako snažan uzlet, unatoč pandemiji, jasno pokazuje koliko je velik potencijal gospodarske suradnje između dviju zemalja.

"Danas su s nama predstavnici svih ključnih sektora gospodarstva. Ta činjenica, kao i kontinuirani rast robne razmjene, potvrđuju koliko je ukrajinsko tržište važno hrvatskim tvrtkama", poručio je na otvaranju Foruma predsjednik HGK Luka Burilović dodajući kako 30 posto hrvatskog izvoza u Ukrajinu otpada upravo na farmaceutske tvrtke.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.