Zelena energija za odgovorno poslovanje i održivi razvoj

S ciljem poticanja održivog gospodarskog rasta u okruženju, proteklog je mjeseca tvrtka JGL postala ponosni vlasnik proizvoda ZelEn HEP-Opskrbe te od sada koristi isključivo energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora na svim lokacijama u Hrvatskoj. ZelEn je marketinška kovanica sastavljena od riječi Zelena Energija.

Naime, kao što je poznato, obnovljivi izvori energije takvi su izvori energije koji se u prirodi obnavljaju u cijelosti ili djelomično. Posebno su to energija vodotokova, energija Sunca, vjetra, biomasa, bioplin i geotermalna energija. U posljednjih nekoliko godina u Europskoj se uniji polako uspostavlja tržište energijom dobivenom iz obnovljivih izvora - tržište "zelenom energijom". Cilj tržišta koji potiče EU i vlade pojedinih zemalja članica, stimuliranje je proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kako bi ona postala konkurentna energiji dobivenoj iz konvencionalnih izvora. Na taj se način potiče izgradnja novih izvora obnovljive energije i postiže održivi razvoj.

S obzirom da Hrvatska elektroprivreda približno polovicu električne energije proizvodi u hidroelektranama, odlučili su tu energiju posebno valorizirati i uključiti se u tržište "zelenom energijom". Prodaja "zelene energije" temelji se na sustavu certifikata, odnosno neovisnoj potvrdi proizvodnje i podrijetla energije. HEP je uspješno certificirao 25 hidroelektrana, pri čemu je posebna pozornost posvećena procedurama i dokazima o neškodljivosti utjecaja elektrane na okoliš, kao i o zbrinjavanju opasnog otpada.

Certificirana proizvodnja "zelene energije" podrazumijeva dokazivanje količine proizvedene električne energije i njena evidencija. Dokument kojim se garantira porijeklo energije iz obnovljivih izvora, a izdaje ga njemačka certifikacijska kuća TÜV SÜD Industrie Service GmbH zove se TÜV SÜD certifikat (TRU certifikat). Jedan TÜV certifikat predstavlja ekvivalent od 1 MWh električne energije te se njime potvrđuje da je 1 MWh električne energije koju je HEP prodao našoj tvrtki proizveden iz obnovljivih izvora energije. Kupnjom proizvoda ZelEn i isplatom prvog mjesečnog računa JGL je stekao je pravo i na korištenje zaštićenog žiga ZelEn na proizvodima i promotivnim materijalima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.