Pharma Valley – budućnost JGL-a
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Pharma Valley – budućnost JGL-a

3 min čitanja Objavljeno: 10.7.2015.

Završetak prve faze projekta, najveće investicije riječke farmaceutske tvrtke JGL d.d. koja u velikoj mjeri određuje budućnost poslovanja JGL-a, svečano je obilježen u petak 10. srpnja 2015. godine otvorenjem kompleksa Pharma Valley. Novim se pogonom ova riječka farmaceutska tvrtka svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika – kapi, sprejeva i aerosola – u Europskoj uniji. Ukupna vrijednost investicije na Svilnom, u zaleđu Rijeke, je 361 milijun kuna.

Projekt ima dva ključna cilja – osigurati preduvjete i kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju za realizaciju dugoročnih planova rasta tvrtke i objediniti sve proizvodno-tehnološke lokacije na jednome mjestu. Investicijom su obuhvaćene obje lokacije tvrtke – postojeća, Svilno 1, na kojoj se na 13.800 kvadratnih metara nalaze proizvodni pogoni, laboratoriji, skladište ambalaže i popratni sadržaji, te Svilno 2, nova lokacija na 79.000 kvadratnih metara.

“Prateći trendove farmaceutske industrije JGL neprestano nastoji unaprijediti postojeće stanje, pri tome imajući u vidu okvir koji čine standardi, vrlo stroga i zahtjevna pravila dobre proizvođačke prakse koja reguliraju farmaceutsku proizvodnju. Projekt Pharma Valley nedvojbeno je naša budućnost, a prilikom planiranja projekta nastojali smo pomiriti sadašnje potrebe za povećanjem kapaciteta i povećati konkurentnost uvođenjem određenih noviteta. Projekt je podijeljen u četiri faze, prva je finalizirana. U njoj, jedna od inovacija svakako je potpuno automatizirano, robotizirano skladište bez prisutnosti ljudi s preko 5 000 paletnih mjesta. Koncipirano je tako da nema klasičnih koridora za prolazak viličara ili dizalica već je cijeli prostor ispunjen paletnim mjestima. Palete se pomiču uz pomoć satelita, a svima upravlja softver skladišta koji je povezan sa softverom u proizvodnji. Novitet je zatim i prelazak sa serijske proizvodnje na kontinuiranu proizvodnju kojom ćemo dobiti fleksibilnost i povećati ukupnu efikasnost. Linije za pakiranje proizvoda bit će prilagođene zahtjevima tržišta, a nakon pakiranja svaka će kutija biti primljena od strane robota, paletizirana i poslana automatski u skladište”, objašnjava Mate Poropat, voditelj projekta Pharma Valley i izvršni direktor Farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u.

Uz spomenuto, a s obzirom na usmjerenost tvrtke na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, dodatni kapaciteti u postojećim pogonima sterilnih oblika te novom pogonu za aerosole i opremanje otopina svakako će doprinijeti realizaciji strategije tvrtke, daljnjem iskoraku ključnih brandova na globalno tržište zdravlja.

“Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola (Bag-on-Valve). Finalizacija će se odvijati na lokaciji Svilno 2 i bit će prilagođena pakirnim linijama ovisno o potrebama i specifičnostima tržišta. Proizvode za veća tržišta pakirat ćemo na automatiziranim, brzim strojevima dok ćemo proizvode za manja tržišta pakirati na malim i fleksibilnim strojevima. Navedene promjene omogućit će JGL-u efektivniju i efikasniju proizvodnju s ciljem brzog odgovora na potrebe danas sve zahtjevnijih tržišta uz optimizaciju troškova poslovanja. S druge strane oslobađaju nam se prostorni kapaciteti na Svilnom 1, gdje smo povećali proizvodnju sterilnih farmaceutskih oblika, očnih kapi, za koju smo dobili europski GMP certifikat. Instalirana je tehnologija poznatih i renomiranih njemačkih proizvođača, visoko automatizirana, s kapacitetom 250 bočica u minuti”, zaključuje Poropat.

Proizvodni kapaciteti, koji su projektom podignuti za 45 milijuna jedinica proizvoda, i sada iznose ukupno 104 milijuna jedinica, JGL-u će osigurati rast najmanje za sljedećih deset godina. Pred njima je i druga faza projekta – izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, zatim izdvajanje zasebne proizvodnje, a u četvrtoj fazi izdvajanje razvojnog centra. Na istoj lokaciji tvrtka će se, po potrebi, moći modularno širiti što će, i u dugoročnoj perspektivi, osigurati preduvjete za brzu prilagodbu zahtjevima tržišta i kupaca. Dodatnim proširenjem u kratkom će roku moći dobiti dodatnih 20 do 40 milijuna jedinica proizvoda, ovisno o tehnologiji.

Stope novozaposlenih u sljedećem će razdoblju biti usklađene s potrebama koje proizlaze iz postavljenih planova prodaje, osobito planova daljnjeg rasta izvoza. U protekle dvije godine zaposleno je oko 200 novih ljudi, a u skladu s uvođenjem novog kompleksa u kompletnu funkcionalnost, očekuje se otvaranje 100 novih radnih mjesta. S obzirom na to da vizija globalnog liderstva u području nazalnih dekongestiva i oftalmika traži iznimnu tehnološku i terapijsku fokusiranost, u JGL-u su sigurni kako će tomu doprinijeti upravo Pharma Valley.

PHARMA VALLEY U BROJEVIMA

361.000.000 HRK – vrijednost investicije

31.000 radnih sati – ukupno utrošeno od strane internih resursa

2 godine – ukupno trajanje realizacije projekta

99.000m² – ukupna površina kompleksa “Pharma Valley”

20.000 m² – okoliš

20.500 m² – ukupna površina zatvorenih prostora

13.000 m² – glavna zgrada

5.000m² – renovirani postojeći objekti

2.400 m² – proizvodne hale

2.400 m² – automatsko robotizirano visokoregalno skladište

1.100 m² – skladište sirovina i poluproizvoda

2.100 m² – uredi

900 m² – vodosprema

300m² – energana

104.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet ukupnih proizvodnih pogona

29.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet sterilnih kapi

28.700.000 jedinica proizvoda – sterilni sprejevi

13.000.000 jedinica proizvoda – kapacitet tableta i kapsula

11.000.000 jedinica proizvoda – polučvrsti oblici

6.900.000 jedinica proizvoda s mogućnošću ekstenzije na 17.800.000 jedinica – aerosoli

4.000.000 jedinica proizvoda – nesterilne otopine

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.