Putem aplikacije „Alergični” fotografirano čak 1.000 staništa ambrozije
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Putem aplikacije „Alergični” fotografirano čak 1.000 staništa ambrozije

1 min čitanja Objavljeno: 23.9.2016.

Javnozdravstvena akcija “Alergični na alergije”, koju je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju pokrenulo u suradnji s JGL-om, pokazala je kako su stanovnici mnogih dijelova Hrvatske doista – alergični na alergije.

Naime, korištenjem mobilne aplikacije “Alergični” od sredine lipnja do sada fotografirano je i prijavljeno više od tisuću staništa ambrozije, najagresivnijeg peludnog alergena, a svakim danom pristižu i nove prijave. Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web-stranici www.alergicni.com.

Da je riječ o ozbiljnom javnozdravstvenom problemu, pokazuje činjenica da u Hrvatskoj svaka deseta osoba pati od alergije na ambroziju. Najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, naročito Slavonije i Baranje, što je vidljivo i na samoj karti s obzirom na to da je najviše lokacija fotografirano upravo na tom području. Međutim, sve učestalija je i u Primorju i Dalmaciji. Ambrozija se brzo širi, a suzbija se čupanjem prije cvatnje, zbog čega je Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju u suradnji s JGL-om i razvilo mobilnu aplikaciju kako bi se mapiranjem staništa ambrozije pomoglo njezino suzbijanje.

Aplikacija “Alergični” korisniku omogućava da putem pametnog telefona fotografira stanište ambrozije koje se pomoću GPS-a mapira na karti Republike Hrvatske. Sva fotografirana staništa ambrozije vidljiva su na web-stranici www.alergicni.com/map/. Karta je interaktivna i na njoj su označene točne adrese lokacija ambrozija, kao i fotografije lokacija.

Korisnici pametnih telefona na platformama Android i iOS aplikaciju mogu i dalje besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu.

Svaki korisnik aplikacije “Alergični” koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket JGL-a s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.